80 χρόνια από τη Μάχη της Μόσχας
Ο αντικομμουνισμός, ο αναθεωρητισμός και η παραχάραξη της ιστορίας δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. Ο βασιλιάς και όλος του ο μηχανισμός προπαγάνδας φαίνεται να έχει θριαμβέψει, αλλά η ιστορία δεν έχει τελειώσει, εξού και η πρεμούρα τους στο να κατασυκοφαντούνμε οποιοδήποτε τρόπο και με όλα τα μέσα.
Το αντίδοτο σε αυτή την αντισοβιετική εκστρατεία είναι η μελέτη, το ατσάλωμα ιστορικά και θεωρητικά και το ξεμπρόστιασμα των αστών και των αναθεωρητών συμμάχων τους.
Έχουμε ξεσκεπάσει και μιλήσει μέσα από άρθρα και παρεμβάσεις μας για αυτόν τον ανηλεή πόλεμο, θα συνεχίσουμε ακούραστοι να το κάνουμε. Σε αυτήν την πάλη ενάντια στους φιλελεύθερους αστούς παραχαράκτες και τους νεοφασίστες είναι που πρέπει να χτιστεί μέτωπο όλων των δυνάμεων που υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών με κύριο αιμοδότη την ΕΣΣΔ.
Πριν 80 χρόνια με τον στρατό του Γκουντέριαν στα προάστια χωριά της Μόσχας, ο Στάλιν πρωτοστατεί στους εορτασμούς από τα 24 χρόνια της νικηφόρας επανάστασης του Κόκκινου Οκτώβρη, χαρίζοντας στον σοβιετικό λαό και στο παγκόσμιο προλεταριάτο έναν συγκλονιστικό λόγο-κάλεσμα*.
Ο Χίτλερ έχει ήδη δώσει διαταγές για την ισοπέδωση της Μόσχας αφού παρελάσουν τα γερμανικά στρατεύματα μπροστά από το Κρεμλίνο. Αμ δε! Ο Ιωσήφ έχει άλλη άποψη. Σοβιετικά τάγματα όλων των όπλων τιμούν κάτω από ελαφριά χιονόπτωση τον θρίαμβο του σοβιετικού λαού, κάνουν παρέλαση και περνούν κατευθείαν στο μέτωπο, στην μάχη της Μόσχας. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο κεραυνοβόλος και πολυδιαφημιζόμενος πόλεμος των Ναζί στραπατσαρίστηκε στις προσβάσεις της Μόσχας. Αυτοί που τσακίσανε τους στρατούς των Γάλλων και όλης της δυτική Ευρώπης, έφαγαν τα μούτρα τους από την αποφασιστικότητατου σοβιετικού λαού.
Με αυτή την αφορμή, και για να τιμήσουμε την μάχη της Μόσχας, θα παρουσιάσουμε μια σχετικά σπάνια βιβλιογραφία για όποιον και όποια θέλει να μελετήσει την ιστορία του Β ΠΠ. Βιβλία σχετικά δυσεύρετα, που αξίζει να αναζητηθούν, για την στέρεη και σφαιρική, αλλά αντικειμενική διάσταση των γεγονότων, αιτιών και αποτελεσμάτων. Προφανώς η μελέτη για το θέμα μπορεί να αναζητηθεί σε σύγχρονες εκδόσεις, όμως το παρών κείμενο είναι και ένας φόρος τιμής στην αναζήτηση του μελετητή που αναζητά όσο το δυνατό πρωτογενές υλικό για την αυτομόρφωσή του. Και αυτό που χρόνο με το χρόνο αυτά τα βιβλία και ντοκουμέντα γίνονται σπάνια και κυριαρχεί όλη η ιστορική αφήγηση Αγγλίας, ΗΠΑ, ΕΕ που σχεδόν μηδενίζουν τον αποφασιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στα χρόνια του πολέμου είναι ένδειξη της υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος.
***
1) Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1939-1945
Υπουργείο αμύνης ΕΣΣΔ, των Σ.Π. Πλατόνωφ, Ν.Γ. Παβλένκο, Ι.Β. Παρότκιν εκδ. Κυψέλη (3τομο) 1959
Ένα εξαιρετικό εργαλείο για την μελέτη του πολέμου. Λεπτομερείς χάρτες, πίνακες, στοιχείαοικονομοτεχνικής ανάλυσης, συνιστούν το βιβλίο αυτό απαραίτητο για την κατανόηση αφενός των γεγονότων, αλλά και του μεγαλείου της ΕΣΣΔ και του στρατού της. Καταλαβαίνει και ο πιο επιφυλακτικός αναγνώστης, το τι θα πει να πολεμά μόνο του το νεαρό σοβιετικό κράτος το ναζιστικό τέρας που οι ιμπεριαλιστές εξέθρεψαν, και τελικώς να το νικά και να το συντρίβει. Άξιο λόγου, ο προλογισμός στην ελληνική έκδοση από τον Λ.Σπαή, αντικομμουνιστή κεντρώο στρατηγό που υποκλίνεται στο σοβιετικό κόκκινο στρατό.
2) Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος
Υπουργείο αμύνης ΕΣΣΔ, εκδ. Κάδμος (2τομο) 1959
Στο δίτομο που εκδόθηκε την ίδια χρονιά στην Ελλάδα αλλά και γράφηκε μετά το ιστορικό έτος για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα 1956, βρίσκουμε τον Γιάννη Κορδάτο να προλογίζει. Οι χρουστοφικές πινελιές είναι ορατές πια σε διάφορες αποστροφές του βιβλίου, όμως παραμένει ένα σημαντικό έργο όχι τόσο για τους βελτιωμένους χάρτες που είναι αρκετά σαφής, όσο για την περιγραφή της συμπαιγνίαςτου αστικού μπλοκ ενάντια στην ΕΣΣΔ που το βρίσκουμε σε όλες τις σελίδες.
3) Απομνημονεύματα Γ. Ζούκοφ
Εκδοτικός οίκος Γιώργου Φέξη (3τομο) 1971
Όπως λέει και ο τίτλος, μελετάμε τα απομνημονεύματα του θρυλικού σοβιετικού στρατάρχη Γκιόργκι Ζούκοφ. Παρακολουθούμε την ανάπτυξη ενός φτωχόπαιδου που μπήκε στον τσαρικό στρατό σαν ένα μικρό στρατιωτικό στέλεχος, η διαφώτισή του μέσα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, η ένταξή του στον ΚόκκινοΣτρατό και φυσικά η καίρια συμμετοχή του στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Φυσικάενδιαφέρον υπάρχει και στα μετέπειτα χρόνια, η άνοδος του Χρουστσόφ, η αυτοκριτική του, η αποτίμηση στον Στάλιν, μα πάνω από όλα πως εξελίχθηκε η μπολσεβικοποίηση ενός φτωχοδιάβολου που έφτασε να διοικείως στρατάρχης τον κόκκινο στρατό.
4) Α.Μ. Βασιλιέφσκι Α΄ Στρατάρχης της ΕΣΣΔ, Απομνημονεύματα
Σύγχρονη εποχή 1975
Στο ίδιο πνεύμα αλλά πιο μαζεμένο, στο πνεύμα ενός στρατιωτικού μυαλού και χωρίς την γλαφυρότητα του Ζούκοφ έχουμε την ζωή και τα έργα του Αλέξαντερ Βασιλιέφσκι. Έτερος συνεργάτης και σύντροφος του Ζούκοφ, όπου και από κοινού πιστώνονται την μεγάλη νίκη στο Στάλινγκραντ. Το συμπέρασμα του Βασιλιέφσκι λιγόλογο αλλά σπαθάτο για όλους τους αριστερούς αναθεωρητές και τους τροτσκιστές φίλους τους: «Οι σοβιετικοί άνθρωποι χρωστούν την ιστορική νίκη τους στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Κόμμα οδήγησε σοφά το λαό και το στρατό του μέσα από όλες τι δοκιμασίες και τις δυσκολίες του πολέμου στην πλήρη συντριβή της φασιστικής Γερμανίας».
5) Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος Ι.Β. Στάλιν
Εκδόσεις Φερραίος, 1954
Στο συλλεκτικό πια αυτό μικρό βιβλίο που μετέφρασε από τα ρώσικα ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, βρίσκουμε τις ραδιοφωνικές ομιλίες, τους δημόσιους λόγους, απαντήσεις σε ξένους δημοσιογράφους, τις διαταγές και μηνύματα του Ιωσήφ Στάλιν τον καιρό του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Εξαιρετικό ντοκουμέντο που αναδεικνύει το υψηλό φρόνημα του ηγέτη της ΕΣΣΔ, και την πίστη του σοβιετικού λαού στο ολόδικό τους κράτος. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 1975 από τις εκδόσεις ΕΙΡΗΝΗ, ενώ το σύνολο των ντοκουμέντων του Στάλιν της συγκεκριμένης περιόδου το βρίσκουμε στα Άπαντα του Στάλιν, τόμος 15 εκδ. Σύγχρονη Εποχή.
*Ο λόγος του Ιωσήφ Στάλιν στην Μόσχα, 7 Νοέμβρη 1941
Διαβάστε ακόμα: