Κατά την περίοδο 29 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου 2022 διενεργήθηκαν έλεγχοι από Επιθεωρητές Εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς, πέραν των προγραμματισμένων ελέγχων. Έγιναν σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΠΕ 1700 έλεγχοι.
Αντιγράφουμε το τι διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Εργασίας για να έχουμε μια εικόνα και να δούμε δύο πράματα ως σχολιασμό παρακάτω:
«Κατά τους συγκεκριμένους ελέγχους, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικές με αδήλωτη εργασία, μη τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Αυξημένη έμφαση δόθηκε στο θέμα της καταβολής της πρόσθετης αμοιβής 15% για τη χρήση και τη συντήρηση του δικύκλου των διανομέων, καθώς και σε γενικότερα ζητήματα συντήρησης του εξοπλισμού (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψαν τα ακόλουθα:
– σε 19 διανομείς δεν είχε καταβληθεί η πρόσθετη αμοιβή 15% για τη χρήση και τη συντήρηση του δικύκλου,
– 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν να εργάζονται αδήλωτοι,
– για 117 εργαζόμενους υπήρχαν παραβάσεις στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας.
Συνολικά για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμα, ύψους 373.150,00 ευρώ».
Μιλάμε δηλαδή για ένα 17ημερο που σημαίνει ότι οι επιθεωρητές θα έπρεπε να έβγαλαν το πλάνο των 100(!) ελέγχων την μέρα… Μέσα σε αυτή την περίοδο υπάρχουν δύο Κυριακές που αυτό σημαίνει λιγότερα μαγαζιά πλην της ταχυφαγίας. Ας δεχτούμε ότι έγινε αυτό το ρεκόρ ελέγχων (μιλάμε για υποστελέχωση των Επιθεωρητών). Από τα στοιχεία που δίνονται σημαίνει ότι 150 διανομείς ήταν σε καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πριν προχωρήσουμε στον σχολιασμό μας θα πούμε κάτι με πλήρη γνώση, αν δίνονταν (αν λέμε, υπόθεση κάνουμε, μη θιχτούν οι κύριοι του ΣΕΠΕ ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους) στη ΣΒΕΟΔ το δικαίωμα ελέγχων του ΣΕΠΕ οι 1700 έλεγχοι (η ΣΒΕΟΔ οργώνει την πόλη και γνωρίζει τις πιάτσες πόσο μάλλον τους παρανομούντες) να είστε σίγουροι ότι θα κατέγραφαν δεκαπλάσιες παρανομίες που θα θελε ειδική έκδοση η καταγραφή τους…
Όπως και να χει, ας μιλήσουμε για την επίσημη καταγραφή που έγινε και τα πρόστιμα που έπεσαν.
Γιατί έγινε; Γιατί η ΣΒΕΟΔ και άλλα σωματεία στην ταχυμεταφορά-ταχυφαγία όπως, το σωματείο της e–food, ακούραστα καταγγέλλουν και παλεύουν την εργοδοτική τρομοκρατία που υφίστανται οι διανομείς. Την κάνουν γνωστή με κάθε τρόπο, μοτοπορείες, συγκεντρώσεις, απεργίες. Σπάνε την ομερτά με τα αμείλικτα νούμερα που καταθέτουν στο υλικό που μοιράζουν μέσα στις πιάτσες. Αν δεν υπήρχε η δράση των οργανωμένων εργαζομένων να φωνάζει για το διαρκές έγκλημα οι επιθεωρητές δεν θα έκαναν 1700 ελέγχους όπως λένε ότι έκαναν. Η υπερεκμετάλλευση των εργατών για να βγουν οι παραγγελίες και τα κέρδη των αφεντικών έχει αυξήσει τα φέρετρα και τους σακάτηδες στον κλάδο.
Η πίεση του οργανωμένου εργατικού κινήματος και η ενότητα του στον κλάδο, που δεν σιωπά για τα εργοδοτικά εγκλήματα, επέβαλε στους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους, να ελέγξουν αν τηρούνται οι νόμοι (έστω για τα μάτια και τον παραδειγματισμό) σε μια ολοένα και πιο ματωμένη κλοπή υπεραξίας από τους εργαζόμενους δικύκλου.
Η εμφάνιση του ΣΕΠΕ έγινε με πολιτικό κριτήριο έτσι ώστε να δείξει το κράτος ότι μεριμνά για τη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία. Επειδή υπάρχει λύσσα στον κλάδο για το αίμα που χύνεται αλλά και από το ζόρι για να βγουν τα πλάνα, σε συνδυασμό με ένα κοκτέιλ περικοπών και καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων την τελευταία δεκαετία, η εμφάνιση των επιθεωρητών αυτή τη στιγμή γίνεται για ευνόητους λόγους. Που ήταν όλα αυτά τα χρόνια;
Πολιτική ήταν η απόφαση της απουσίας ή της «αραιά και που» παρουσίας, κλείνοντας το μάτι στους καπιταλιστές: ρουφάτε υπεραξία με το μπουρί της σόμπας και όταν το παρακάνετε θα πέφτει η εντολή για να «μαζευτεί» η παραβατικότητα στον κλάδο με τέτοιου τύπου «σαφάρι».
Ένα τελευταίο. Όπως γράψαμε και παραπάνω τα σωματεία του κλάδου ήταν αυτά που φωνάζουν για όσα κατέγραψαν οι επιθεωρητές. Ειδικά ο 4611 ήταν ο νόμος που για να τηρείτε από τα αφεντικά η ΣΒΕΟΔ έχει κάνει καμπάνιες και μοτοπορείες σε όλη την Αττική.
Η δράση της ΣΒΕΟΔ λοιπόν θα έπρεπε να χειροκροτείται από όλους και όλες που είναι με το δίκιο και τους εργαζόμενους που παλεύουν για το μεροκάματο στο δίκυκλο. Είναι ο ταξικός φορέας που ανέδειξε τη μαυρίλα των κάτεργων και επίμονα υπεράσπισε τα εργατικά δικαιώματα. Όχι ευκαιριακά όπως πολλοί θυμούνται τους διανομείς μόνο για ψήφους στην κάλπη (είναι κλάδος που μετρά χιλιάδες εργαζόμενους). Η δράση και ο λόγος της ΣΒΕΟΔ που μιλά για ένα αντεργατικό μεσαιωνικό τοπίο δεν περίμενε το ΣΕΠΕ για να την ενημερώσει. Οι έρευνες και η αρθρογραφία της εφημερίδας Ρελαντί που εκδίδει η ΣΒΕΟΔ είναι πλήρως τεκμηριωμένες πάνω στο σφαγείο της ταχυμεταφοράς. Με ένα ξεφύλλισμά της βλέπει κανείς την ωμή εκμετάλλευση. Δικαιώνεται όμως από το ΣΕΠΕ που κατέγραψε αυτούς τους 150 εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από το μαστίγιο των αφεντικών.
Κάτι τελευταίο. Η αστική τάξη, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, σήμερα, με το νόμο Χατζηδάκη χτυπάνε τα συνδικάτα για να μην ακούγεται η φωνή του ταξικού κινήματος. Σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια να μην υπήρχαν οι μοτοπορείες, οι συγκεντρώσεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι μικροφωνικές, οι αφίσες, τα συνθήματα, η αλληλεγγύη… Σκεφτείτε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράματα για τους διανομείς… Και αν θα ξεκουνούσαν οι κυβερνώντες τους επιθεωρητές έστω και για τα μάτια…