Παραθέτουμε δύο κείμενα από το περιοδικό Ο Αγώνας που μας βοηθάνε να κατανοήσουμε τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα.
Χρέος μας να δυναμώσουμε την Διεθνιστική Αλληλεγγύη!

                                              ***
Ο Ερντογάν αξιοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη για να εδραιώσει την εξουσία του εφαρμόζοντας την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου «Αυτό το πραξικόπημα ήταν ευλογία Θεού».

Με την παράταση για πέμπτη φορά της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης στην Τουρκία σχεδόν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα που ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένα παραβιάστηκαν. Το ΑΚΡ εισήλθε σε μεγάλη κρίση ακυβερνησίας. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μη μπορώντας να ασκήσει μια ισορροπημένη πολιτική άρχισε να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, σε όλους τους δημοκρατικούς φορείς, σε όλο το λαό και κυρίως στους επαναστάτες.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΑΝ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 136 ΑΤΟΜΑ

Πιο συγκεκριμένα, για 169.013 άτομα άρχισαν δικονομικές πράξεις, 50.510 άτομα φυλακίστηκαν, για 7.266 άτομα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΚΡ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 304 ΑΤΟΜΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ 111 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Κατά τη διάρκεια της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης πραγματοποιήθηκαν 129.356 πράξεις διοικητικής εξέτασης που αφορούσαν δημόσιους υπαλλήλους και οι 111.240 απολύθηκαν οριστικά. Ο αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, καθώς δε δημοσιεύονται όλες οι απολύσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε γνωστοποιούνται όλες στα ΜΜΕ.

Όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, απολύθηκαν 33 χιλιάδες εκπαιδευτικοί του δημοσίου και ταυτόχρονα αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματος από 21 χιλιάδες εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, 11.301 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με την κατηγορία υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Από αυτούς οι 9.843 ήταν μέλη της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας που υπάγεται στην KESK.

Από τους 20 χιλιάδες εκπαιδευτικούς στο Ντιάρμπακιρ, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 4.314, από τους 900 στο Τούντζελι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 504. Απολύθηκαν οριστικά 1.488 εκπαιδευτικοί μέλη της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας.

ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ

Απολύθηκαν 6.383 ακαδημαϊκοί και 1.200 άτομα από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Επίσης, επειδή έκλεισαν κάποια πανεπιστήμια 5.295 ακαδημαϊκοί έμειναν άνεργοι.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ 35 ΑΤΟΜΑ

Αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αυτοκτόνησαν τουλάχιστον 35 ανακρινόμενοι ή συγγενείς τους. Τέσσερις έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. Οι 8 από αυτές έγιναν μέσα στις φυλακές ή όταν οδηγούνταν σε αυτές.

159 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

Συνελήφθησαν 216 δημοσιογράφοι και άλλοι 2.308 έμειναν άνεργοι. Έκλεισαν 180 φορείς ενημέρωσης μεταξύ των οποίων 31 τηλεοπτικοί σταθμοί, 5 ειδησεογραφικά πρακτορεία, 62 εφημερίδες, 19 περιοδικά, 34 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 29 εκδοτικοί οίκοι. Ακυρώθηκαν οι δημοσιογραφικές ταυτότητες 715 δημοσιογράφων. 2.500 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι έμειναν άνεργοι.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ, ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ

Φυλακίστηκαν 13 βουλευτές του HDP ( Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών- φιλοκουρδικό κόμμα)και ένας του CHP (Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα). Στο Κουρδιστάν φυλακίστηκαν 74 δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του HDP, και με τις αλλαγές σε νόμους που έκανε η ΚΗΚ διορίστηκαν επίτροποι σε 89 δήμους των οποίων οι δήμαρχοι ανήκαν στο HDP και στο DBP.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Αμέσως μετά την κήρυξη της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, έκλεισαν 1.435 σύλλογοι και 123 ιδρύματα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Η πρώτη απόφαση για εφαρμογή της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης αφορούσε την απαγόρευση του στησίματος αντίσκηνου από τις 3 Μαΐου και μετά στους εργαζόμενους στο Δήμο Avcılar. Την 10η μέρα της αντίστασης των εργαζομένων στα καταστήματα Tedi DiscountTekstil η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την απεργία.

Στις αποθήκες της Tedi στην Τούζλα την 10η μέρα της απεργίας μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν δυνάμεις Άμεσης Επέμβασης και ΤΟΜΑ. Οι αστυνομικοί που έστησαν οδοφράγματα μπροστά στην αποθήκη δεν επέτρεψαν στους εργάτες να μπούνε μέσα.

Στην περιοχή Cerattepe του Artvin, τις παραμονές της έκδοσης απόφασης ενάντια στις εργασίες εξόρυξης, οι Νομαρχίες του Άρτβιν και της Ριζούντας  απαγόρευσαν για ένα μήνα όλες τις δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις Τύπου κ.λπ. Απαγορεύτηκε ακόμα και η συναυλία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από το STK με στόχο τη διαμαρτυρία για τις εξορύξεις στην περιοχή.

Η Νομαρχία της Προύσας απαγόρευσε κάθε μορφή δράσης των εργαζομένων στην εταιρεία MSC/Medlog Lojistik που βρίσκεται στο Γκεμλίκ.

Η συγκέντρωση της KESK, με σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε την Επιστροφή μας στην Εργασία» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτώβρη, απαγορεύτηκε από τη Νομαρχία της Άγκυρας η οποία προφασίστηκε λόγους «ασφαλείας».

Στο Τσορλού απαγορεύτηκε η εκδήλωση των απολυμένων εργατών, επειδή μάζευαν υπογραφές, ώστε να μην εργαστούν την  Πρωτοχρονιά.

Απαγόρεψαν ακόμα και την απεργία πείνας

Έχουν προφυλακίσει τους απεργούς πείνας Nuriye Gülmen και Semih Özakça και συνέχισαν τις επιθέσεις, προσαγωγές, συλλήψεις και προφυλακίσεις των  αλληλέγγυων σε καθημερινή βάση.

Έστησαν οδοφράγματα γύρω από το άγαλμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να μην διαμαρτυρηθούν εκεί οι απολυόμενοι. Απαγόρεψανσε αυτούς  το χορό, το τραγούδι, κάθε είδους συνθήματα σε ανοιχτό χώρο.

Με αυτές τις επιθέσεις το κράτος είχε στόχο να στείλει μήνυμα σε όλους τους αγωνιστές.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η εκδήλωση με θέμα «Κανένα όνειρο δεν θα μείνει μισό» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στη μνήμη των δολοφονημένων στο Σουρούτς, στο Κουρδιστάν, απαγορεύτηκε από τη Νομαρχία με αιτιολογία την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Ενώ τα αιτήματα των κατοίκων του Ρομπόσκι για απόδοση δικαιοσύνης συνεχίζονται, δεν δόθηκε άδεια να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που γινόταν κάθε Πέμπτη.

Απαγορεύτηκε η εκδήλωση μνήμης για τους δολοφονημένους από επιχείρηση του ISIS στο σταθμό της Άγκυρας στις 10 Ιούνη 2015, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί δημοκράτες. Παρά την απαγόρευση, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Τουρκίας έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να συλληφθούν όσοι συμμετείχαν και να υποστούν ανακρίσεις.

ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΑΛΕΒΙΤΩΝ

Με πρόφαση την Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στο “Reye Haq”, που θεωρείται ιερός χώρος στο Τούντζελι.

Η Νομαρχία Άγκυρας απαγόρευσε τις εκδηλώσεις του aşure (είδος γλυκού με δημητριακά και σταφίδες) στους χώρους συνάθροισης. Απαγορεύτηκαν και οι εκδηλώσεις στη μνήμη του AzizDede, που θεωρείται οδηγητής της Αλεβίτικης πίστης.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Απαγορεύτηκε η θεατρική παράσταση «Στο Τραπέζι  του Ήλιου – Ο Νιαζίμ και ο Μπρέχτ», που διασκεύασε και διευθύνει ο ονομαστός ηθοποιός Γκέντζο Ερκάλ.

Ο έπαρχος του Εδρεμυτίου γνωστοποίησε ότι μέχρι την άρση της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, αναβάλλεται η διεξαγωγή του διεθνούς φεστιβάλ Ροκ που γίνεται κάθε χρόνο στο Ζεϊτινλί.

Πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και εκθέσεις φωτογραφίας δέχτηκαν επίθεση από οπισθοδρομικούς του  ΑΚΡ.

ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ, ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ, ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ, ΝΑ ΑΝΑΒΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙΣ

Στις Κλειστές Γυναικείες Φυλακές Σμύρνης, η Διεύθυνση του Τμήματος Εκτέλεσης Ποινών και το Προεδρείο Διοίκησης και Επόπτευσης, όσο διαρκεί η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης δεν θα δέχονται στις φυλακές βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και άλλα παρόμοια εκτός από το Έξοχο Κοράνι, το Ευαγγέλιο, την Παλαιά Διαθήκη και Ψαλμούς.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ

Απαγορεύτηκαν οι συναυλίες, οι δραστηριότητες στα εργαστήρια τέχνης και τα αμφιθέατρα, οι χορευτικές επιδείξεις και το Φεστιβάλ Τεχνών MSGSÜ.

Στο Λύκειο Θηλέων του Ερένκιοϊ, που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια, έφτασε εγκύκλιος που απαγορεύει τον εορτασμό της παραδοσιακής ημέρας του πιλαφιού.

Το φασιστικό ΑΚΡ, όσο και αν προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχτηκε για τον αγώνα ενάντια στην FETÖ (Γκιουλενιστές), αποδεικνύεται ότι πρώτος στόχος του είναι οι επαναστάτες, οι προοδευτικοί και οι δημοκράτες. Ειδικότερα, το Λαϊκό Μέτωπο, εξαιτίας του αγώνα του κατά της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, βρέθηκε στο επίκεντρο αυτών των φασιστικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα με την κήρυξη της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης,  το φασιστικό κράτος προχώρησε στο σφράγισμα των χώρων, όπου δραστηριοποιούνταν  οι φορείς του Λαϊκού Μετώπου. Όμως, μετά από κάθε επίθεση οι αγωνιστές του Μετώπου επανακτούσαν το σφραγισμένο χώρο καθιστώντας αναποτελεσματικές τις φασιστικές επιθέσεις.

Η Ομοσπονδία Νεολαίας δέχεται εφόδους μια φορά κάθε δύο εβδομάδες. Γκρέμισαν τους τοίχους των γραφείων της και κατέστρεψαν όλα τα έπιπλα.

Οι δικηγόροι του Νομικού Γραφείου του Λαού συνελήφθησαν και 14 από αυτούς φυλακίστηκαν.

Επανειλημμένα έγιναν έφοδοι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιντίλ όπου δραστηριοποιείται το επαναστατικό μουσικό συγκρότημα Grup Yorum, του οποίου τα μέλη συνελήφθησαν.  Οχτώ  μέλη του παραμένουν φυλακισμένα μέχρι σήμερα.

Μέλη του Λαϊκού Μετώπου απήχθησαν στη μέση του δρόμου, ερευνήθηκαν τα σπίτια τους, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Η εξουσία του ΑΚΡ έθεσε το Λαϊκό Μέτωπο στο στόχαστρο, γιατί  ήταν το μοναδικό που αντιστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης. Ήταν το Λαϊκό Μέτωπο που έστηνε οδοφράγματα στις γειτονιές, άνοιγε τα κτίρια που είχαν σφραγιστεί, οργάνωνε απεργίες πείνας. Κάθε στιγμή κρατούσε ζωντανό το πνεύμα της αντίστασης εξουδετερώνοντας την Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης.

                                                      ***

Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος (9/11/2016), από τότε που Nuriye Gülmen ξεκίνησε την αντίσταση της. Από τότε οι καθημερινές διαμαρτυρίες κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και για την επιστροφή των απολυμένων στις δουλειές τους, συνεχίζονται. 

232 φορές η αστυνομία τους έχει επιτεθεί

586 φορές έγιναν προσαγωγές

692 άτομα βασανίστηκαν ή κακοποιήθηκαν, σύμφωνα με την αναφορά του 

Συλλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πώς αντέχουν τόσες μέρες;

Σήμερα είναι η 249η ημέρα απεργίας πείνας της Nuriye και του Semih

Παίρνουν μόνο νερό, ζάχαρη, αλάτι, τσάι και βιταμίνη Β1. Αντέχουν τόσες μέρες, επειδή παίρνουν αυτή τη βιταμίνη. Στις απεργίες πείνας, πριν από το 2000, δεν έπαιρναν αυτή τη βιταμίνη. Το 1996, μέσα σε 69 μέρες, πέθαναν 12 πολιτικοί κρατούμενοι και έμειναν δεκάδες ανάπηροι. Το 1984 μέσα σε 73 μέρες είχαν πεθάνει 4 πολιτικοί κρατούμενοι και πολλοί είχαν μείνει ανάπηροι. Μετά τις εμπειρίες αυτές, μετά από πρόταση των γιατρών, για να μην έχουν σωματικές αναπηρίες αυτοί που επιβιώνουν, γίνεται χρήση αυτής της βιταμίνης Β1. Στην πορεία βλέπουν και οι ίδιοι, ότι κάνοντας χρήση της βιταμίνης Β1, και απώλεια υγρών δεν έχουν, εξ αιτίας των εμετών, και επί πλέον οι μέρες απεργίας αυξάνονται.

Αυτά είναι γνωστά στο κίνημα της Τουρκίας.

Οι γιατροί λένε, ότι είναι κρίσιμες οι μέρες για τη Nuriye και το Semih.