Φωτό από την κατάρρευση στο κάτεργο της asics
Μια βδομάδα τώρα χιλιάδες εργάτριες και εργάτες βρίσκονται σε απεργία στην Καμπότζη σε εργοστάσιο που παράγει ρούχα για την nike. Καθημερινό φαινόμενο είναι οι διαδηλώσεις με τους εργάτες να απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση του μισθού.

Μπάτσοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές σε μία από αυτές έξω από το εργοστάσιο στην επαρχία Καμπόνγκ Σπέου με ηλεκτροφόρα γκλόμπ τραυματίζοντας 23 άτομα περίπου.

Μέσα στον μήνα 3 εργάτες βρέθηκαν νεκροί, όταν τμήμα αποθήκης τους καταπλάκωσε στο κάτεργο της asics.

Προλετάριοι θάβονται στα κάτεργα του Μπαγκλαντές με τρανό παράδειγμα την κατάρρευση εργοστασίου που άφησε πίσω του πάνω από 1.100 εργάτες νεκρούς.
Είναιγνωστότο φαινόμενο της υπερεκμετάλλευσης εργατών που με φθηνά μεροκάματα παράγουν τον πλούτο των δυτικών αφεντικών. Εταιρείες πολυδιαφημιζόμενες πλουτίζουν με αίμα εργατών σε εγκληματικές συνθήκες, με τα εργοδοτικά ”ατυχήματα”, και τις αρρώστιες να σακατεύουν και να δολοφονούν καθημερινά χιλιάδες προλετάριους ανά τον κόσμο.
Στην Καμπότζη, σε όλο τον Ασιατικό κόσμο, στις ”τρίτες” χώρες οιμικρές και μεγάλες στιγμές ταξικού αγώναγίνονται φωτεινά σημεία για το προλεταριάτο στον δυτικό κόσμο που δεν πρέπει να τρώει το καρότο της κατανάλωσης και της καριέρας.Να δημιουργηθούν προλεταριακές δομές που θα στήσουν αυτόνομα προλεταριακά αναχώματα απέναντι στην εκμετάλλευση. Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία.