Ο φονιάς, αστυνομικός στο επάγγελμα, εκτέλεσε με το υπηρεσιακό του όπλο στη μέση του δρόμου, στην Προύσα της Τουρκίας, την πρώην σύζυγό του Yasemin Agir, δασκάλα στο επάγγελμα. Σύμφωνα με στοιχεία γυναικείων οργανώσεων και συνδικάτων στην Τουρκία από τον Μάρτη έως τον Ιούλη του 2021 έχουν δολοφονηθεί 180 γυναίκες από «απατημένους» και «ζηλιάρηδες» συζύγους ενώ υπάρχουν 171 δολοφονίες και ανεξιχνίαστοι θάνατοι.

Τον περυσινό Μάρτη ο Ερντογάν και το κόμμα του είχε αποχωρήσει από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (μια δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) γιατί θεωρούσε ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία.Αυτή η κίνηση του Ερντογάν θεωρείται από φεμινιστικές οργανώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι ενθάρρυνε εκ νέου να παίρνει ο κάθε «ιδιοκτήτης» σύζυγος την κατάσταση στα χέρια του και να επαναφέρει την «ομαλότητα» στο κοινωνικό περιβάλλον…

Ήταν δική μου, μου έφυγε, την σκοτώνω… Αυτή είναι η λογική των φονιάδων των γυναικών και υπάρχει όχι μόνο στην μουσουλμανική Τουρκία αλλά και στην χριστιανική Ελλάδα. Η οπισθοδρομική πατριαρχία τρέφεται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Οι γυναίκες στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο πληρώνουν με το αίμα τους και πέφτουν θύματα αρρωστημένων και απάνθρωπων καταστάσεων που καλλιεργούνται από ένα αντιδραστικό και βαθιά διχαστικό σύστημα. Δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για τη δήθεν υπεράσπιση των γυναικών από την ΕΕ, ούτε από την τούρκικη κυβέρνηση γιατί απλά όλοι θέλουν την εσωτερική υποτίμηση του προλεταριάτου (απλά διαφοροποιούνται στη μορφή του δικαιωματισμού και τις κυρώσεις).

Μόνο το σοσιαλιστικό/κομμουνιστικό σύστημα μπορεί και είναι σε θέση λόγω διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης να υπερασπίσει τις γυναίκες και να συμβάλει στην πλήρη και πραγματική ισότητα που θα ξεκινά από τα πρώτα βήματα των παιδιών ως τα γεράματα, καταργώντας τον ανισότιμο διαχωρισμό άντρα-γυναίκας.

Οι γυναίκες δεν έχουν άλλο δρόμο από τη συσπείρωση και οργάνωση ενάντια στην καταπίεση, στην ταξική εκμετάλλευση, στο σεξισμό και το ρατσισμό.