Τίποτε δεν μας κάνει εντύπωση πλέον από τους σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθειά τους να εγκολπώσουν ότι μπορούν για να ανέλθουν στην διαχείριση του ελληνικού καπιταλισμού.

Το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων και να βρεθούν σε κινητοποιήσεις, αλλά και να πλασαριστούν ως «κινηματική» φωνή ενός «αντιδεξιού μετώπου» άνευρου στα περιεχόμενα και πλήρως ενσωματωμένου στο συστημικό παιχνιδάκι των «εραστών της εξουσίας». Κάτι σαν εκείνο το αμίμητο του Γεωργίου Παπανδρέου του νεότερου… «των αντιεξουσιαστών στην εξουσία».

Για μας, ως τμήμα της εργατικής τάξης που παλεύει για την ταξική-αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική συγκρότηση του κινήματος για να ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό, η σοσιαλδημοκρατία είναι εχθρική. Δε δουλεύει για τα ταξικά μας συμφέροντα αλλά για τον ταξικό αντίπαλο. Θέλει να διορθώσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να παραμείνει δηλαδή ο καπιταλισμός ως σύστημα εκμετάλλευσης… αλλά χωρίς τη βαρβαρότητα.

Σε αυτό το όλα τα «σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» δεν θα μπορούσε να τη γλιτώσει ο Μαρίνος Αντύπας και η εξέγερση του Κιλελέρ… Μετά την Καισαριανή, τον Μπελογιάννη, φυσικά τον Βελουχιώτη, τον Τσε, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ ας «τιμήσουν» και το Κιλελέρ… Ποιος τους σταματά;

Ιδού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τιμά την ιστορική εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Μια εξέγερση που η θύμηση της δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα.

Σήμερα παραμένουν επίκαιρα, όσο ποτέ άλλοτε, τα μηνύματα του αγώνα των αγροτών του Κιλελέρ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βιώνουν και σήμερα την εγκατάλειψη από την πλευρά της κυβέρνησης, που τους αφήνει αβοήθητους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις καταστροφές

Από τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό χώρο και που έχουν ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών. Αποτέλεσμα είναι να εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι αγρότες την παραγωγική δραστηριότητα.

Στις μέρες μας οι παραγωγοί εναντιώνονται στη συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λίγα «χέρια», στο ξεπούλημα των συνεταιρισμών και των υπηρεσιών του δημοσίου στους ιδιώτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και στηρίζει τους αγώνες και τις προσπάθειες τους για να δικαιωθεί σήμερα το διαχρονικό νόημα της εξέγερσης του Κιλελέρ. Για να μην κλείσει καμία αγροτική εκμετάλλευση, ώστε ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και οι Έλληνες αγρότες να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Να θυμίσουμε μόνο, έτσι για την ιστορία, στους «κινηματίες» του ΣΥΡΙΖΑ που το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν κυβέρνηση αλλά στις… «φυλακές και στις εξορίες» ότι τον Φλεβάρη του 2019 αυτοί που «τιμάν» την εξέγερση του Κιλελέρ ως αντιπολίτευση, επιστράτευσαν τον αυταρχισμό για να χτυπήσουν τα μπλόκα των Θεσσαλών αγροτών. Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δέκα αγρότες ένα 24ωρο μετά τις κινητοποιήσεις. Όλοι τους μέλη των αγροτικών συλλόγων Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Φαρσάλων. Τι θυμόμαστε τώρα ε; Περασμένα ξεχασμένα για κάποιους…

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και για την μικρομεσαία και φτωχή αγροτιά, πόσο μάλλον για τους μετανάστες εργάτες γης, ήταν υποκριτική. Οι αστικοτσιφλικάδες και τα αφεντικά της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας δεν ενοχλήθηκαν. Πόσο μάλλον τα μονοπώλια.

Τα αιτήματα λοιπόν (έτσι για την ιστορία) της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων το 2019 ήταν:

Κόστος παραγωγής:Αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. Κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).

Τιμές προϊόντων:Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσει τώρα το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών τους στην τράπεζα ώστε να έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμπορία και διακίνηση προϊόντων. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Χαμένο εισόδημα:Κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών που χάθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και των μεγάλων απωλειών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται (γάλα, ελιές – λάδι, βαμβάκι, όσπρια, ροδάκινα, εσπεριδοειδή κ.ά.). Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδενδρα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% με το οποίο επιβαρύνονται οι παραγωγοί για τη δακοκτονία.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ:Άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάλυψη και αποζημίωση των φετινών καταστροφών από τις βροχοπτώσεις κι άλλες αιτίες. Δραστική μείωση των ασφάλιστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Πληρωμές χρωστούμενων – καλλιεργητικά δάνεια:Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες και κτηνοτρόφους (εξισωτικές αποζημιώσεις, επιστροφή φόρου καυσίμων, συμμετοχή σε προγράμματα νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων.

Φορολογία:Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων στους αγρότες με τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ.

Ασφάλιση – συντάξεις:Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

Παρακρατήσεις για χρέη – «κόκκινα» δάνεια:Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

ΚΑΠ της ΕΕ:Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Κτηνοτροφία:Αύξηση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας. Επιδότηση για τις ζωοτροφές. Εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων και νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων.

Δασικοί χάρτες:Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αγροτοδικεία»:Να σταματήσουν άμεσα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών, εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Άραγε τότε οι αγρότες ένιωσαν την εγκατάλειψη από πλευράς κυβέρνησης; Τι σκαλίζουμε τώρα ε;