Στα πλαίσια της αντιπληροφόρησης για το τι ακριβώς συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουμε δημοσιεύσει ξανά ανακοίνωση του συγκεκριμένου σωματείου, που αναδείκνυε την κατάσταση γενικά στο εμπόριο, αλλά και στη συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που σήμερα μετρά τον δεύτερο νεκρό εργαζόμενο από Covid.
Την στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί πληθαίνουν και το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει προ πολλού, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική ρότα: Σχεδιάζει και εφαρμόζει το άνοιγμα του εμπορίου, ανοίγει τα σχολεία χωρίς να έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο, ενώ μας βομβαρδίζει με τα «free covid» νησιά και το μετέπειτα «άνοιγμα του τουρισμού».
Η καπιταλιστική κρίση, μαζί και με την σημερινή συγκυρία του ιού, φέρνει ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια τι ακριβώς εστί «καλός» εργοδότης που συνεπάγεται με το «καλός» καπιταλισμός. Εργαζόμενοι μην ξεχνάτε: Τα κέρδη πάνω απ’ όλα. Τα όσα περιγράφονται από το σωματείο ευθύνονται και για τους δύο νεκρούς εργαζόμενους στην συγκεκριμένη αλυσίδα.

Μόνο η ενότητα και η οργάνωση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων σε κάθε κλάδο μπορεί να φρενάρει τα σχέδια του κεφαλαίου.

***

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του συναδέλφου Γ.Γ. που εργαζόταν στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, από επιπλοκές του κορονοϊού. Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για το θάνατο του συγκεκριμένου συναδέλφου μας, όσο και για το νεκρό συνάδελφο μας στον Πειραιά, τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν νοσήσει και αρκετούς που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ.
Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς, παρά τους χιλιάδες νοσούντες. Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας. Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους. Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλά τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι για γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας.
Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Την ώρα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να προχωρήσει σε ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ο θάνατος των συναδέλφων μας, είναι αποτέλεσμα τόσο της άρνησης της εργοδοσίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, που το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή πρότεινε, όπως:
– τα τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε εβδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης,
– την τακτική γενική απολύμανση των καταστημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν πήρε μέτρα, που επίσης απαιτούσε το σωματείο μας και άλλα σωματεία εργαζομένων, όπως:
– την ασφαλή μετακίνηση από και προς την εργασία, με αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ,
– την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων
– την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Τα όποια μέτρα πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε οι εργαζόμενοι μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, μέσα από το Σωματείο μας, όπως η εγκατάσταση των plexi glass στα ταμεία, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών και τα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους όταν προέκυπτε κρούσμα.
Συνάδελφοι,
Σας καλούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που παίζουν τη ζωή μας στο ζύγι κέρδους-κόστους. Σας καλούμε ο θάνατος των συναδέλφων να μετατραπεί σε ποτάμι οργανωμένης οργής ενάντια σε κράτος και εργοδοσία, για να μην θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.
Από μέρους μας τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους.