Εικόνες που περνάν στα «ψιλά» των ειδήσεων είναι οι δολοφονίες των μεταναστών παντού στο κόσμο. Καθημερινά παντού στον πλανήτη οι φτωχοδιάβολοι που «περισσεύουν» ξεπαστρεύονται χωρίς πλέον να ιδρώνει κανενός το αυτί.

Ζούμε σε μια βάρβαρη περίοδο της ιμπεριαλιστικής καταστροφής που θυμίζει ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τι μπορεί να γραφτεί για τους 39 μετανάστες που οι δεσμοφύλακες τους άφησαν να καούν μέσα στα κελιά τους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Σιουδάδ Χουάρες; Ναι, σε αυτή την πόλη στα σύνορα του Μεξικού, ξακουστή για την κτηνωδία των μεθόδων του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που την μετέτρεψε σε μια εργατούπολη με φτηνό εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσια. Οι προλετάριοι ζούνε σε παραγκουπόλεις και σε άθλιες συνθήκες ζωής. Οι κεντρικές επιχειρηματικές «δραστηριότητες» στον καταμερισμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι τα κυκλώματα ναρκωτικών, trafficking, αλλά και εμπορίου οργάνων. Από αυτή την πόλη μετακινείται το 50% των ναρκωτικών για τις ΗΠΑ. Είναι ένα διακομιστικό κέντρο διαλογής μεταναστών εργατών, ναρκωτικών και γυναικών για πώληση στα σκλαβοπάζαρα του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σε αυτή τη μεξικάνικη πόλη-αποικία των Γιάνκηδων δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν 400 γυναίκες (ανάμεσά τους πολλές ανήλικες) την περίοδο 1993-2005. Εκατοντάδες είναι αυτές που αναζητούνται για χρόνια. Δεκάδες επιθέσεις έχουν δεχτεί από «αγνώστους» όσοι και όσες ψάχνουν αγνοούμενες γυναίκες, δολοφονήθηκαν ακόμα και αστυνομικοί που ερευνούσαν πάνω στις υποθέσεις trafficking. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν εργάτριες των εργοστασίων και φτωχές γυναίκες χωρίς δουλειά. Έρευνες από ανθρωπιστικές οργανώσεις για το ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτά τα κυκλώματα έδειξαν μεξικάνους αστυνομικούς, γόνους πλούσιων οικογενειών και κρατικούς ανώτερους αξιωματούχους που όλοι έτρωγαν και τρώνε από τη λεία της «λευκής σαρκός».

Η Σιουδάδ Χουάρες είναι μια πόληπρότυπο για τη διαπλοκή μαφίας, καπιταλιστικών συμφερόντων και ιμπεριαλιστικής αφαίμαξης, ένα πλυντήριο κερδών από αυτά που δουλεύουν 24ωρο και μπορούν να «ξασπρίσουν» όλων των ειδών τα εμπορεύματα και φυσικά τα αμύθητα κέρδη…

Σε αυτή την πόλη-κολαστήριο για τους φτωχοδιάβολους άφησαν την τελευταία τους πνοή 13 μετανάστες από την Ονδούρα, 12 από το Σαλβαδόρ, 12 από τη Βενεζουέλα, 1 από την Κολομβία και 1 από τον Ισημερινό.

Τι άλλο μένει να γραφεί για τη φρικτή ζωή των ανθρώπων στη Σιουδάδ Χουάρες; Πέρα ότι είναι μια λαμπερή βιτρίνα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που έχει μετατρέψει τα πάντα σε εμπόρευμα προς πώληση; Θάφτηκαν άλλοι 39 άνθρωποι ως περιττοί, αφού δεν απέδιδαν κάποιο κέρδος στις ύαινες των κυκλωμάτων. Λογικό για μια πόλη σα τη Σιουδάδ Χουάρες. Λογικό για το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα. Δυστυχώς συνήθειο για τους λαούς…