Ως Βίδα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην πανελλαδική συγκέντρωση των πληγέντων στο Σύνταγμα στις 6/11. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο – κάλεσμα της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας.

***

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ–ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ – ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας (ΣΑΒΕ) συμπαραστέκεται και συμμετέχει στην πανελλαδική συγκέντρωση των πληγέντων που θα γίνει το Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Αφήνουμε πίσω τα καμένα μας δάση, τα πληγωμένα μας χωριά, τα αποκαΐδια των κόπων μιας ζωήςκαι των καλλιεργειώνμας και συντονίζουμε τον βηματισμό μας με τους πληγέντες όλης της χώρας. Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να μείνουμε στον τόπο μας.Ο τρόπος που γίνονται οι καταγραφές και δίνονται οι αποζημιώσεις, όπως και η κώφευση στα αιτήματα για 100% αποζημίωση σε όλες τις καταστροφές των αγροτών, των ρετσινάδων, των επαγγελματιών, των ανέργων, των μελισσοκόμων, των εργαζομένων κ.α. δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται για ακόμη μια φορά επικοινωνιακά την αποκατάσταση των πληγέντων και προσπαθεί να μην καταβάλει το κόστος της αποζημίωσης στους κατεστραμμένους.

Στο μεταξύ, καμιά κουβέντα δεν γίνεται για την αναζήτηση των ευθυνών της καταστροφής. Τόσο στο επίπεδο της πρόληψης (καθαρισμός των δασών, εξοπλισμός πυροσβεστικής πρόσληψη και εκπαίδευση πυροσβεστών) όσο και στο επίπεδο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να καεί όλη η Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης κ. Μπένος (μιας επιτροπής που απαρτίζεται και χρηματοδοτείται από ιδιωτικές εταιρίες) σχεδιάζει νέο οικιστικό – χωροταξικό, παρόλο που αυτό είναι αρμοδιότητα που ανήκει –εκ του συντάγματος- στον στενό πυρήνα του κράτους. Ταυτόχρονα οι εταιρίες βάζουν πόδι στα δάση μας και οι «επενδυτές» βάζουν μπρος την επόμενη καταστροφή. Σχεδιάζουν νέες χρήσεις γης, νέα δάση και νέους οικισμούς. Στο όνομα της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης.

Με λίγα λόγια ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

ΟΧΙ

Εμείς οι κάτοικοι της Βόρειας Ευβοίας δεν ξεχνάμε. Ζητάμε τα αυτονόητα: 100% αποζημίωση για όλες τις καταστροφές και απαιτούμε να έχουμε εμείς οι κάτοικοι τον πρώτο λόγο στην αναζωογόνηση του τόπου.