Πυρκάλ-Βύρωνας-Παγκράτι

Η Βίδα στηρίζει την πορεία υπεράσπισης των ανοικτών χώρων και του πρασίνου των περιοχών Βύρωνα- Παγκρατίου- Ηλιούπολης- Δάφνης – Υμηττού. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγίας Φωτεινής στις 13/11 και ώρα 12.00 και θα κατευθυνθεί προς Πυρκάλ- Βύρωνα- Παγκράτι. Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων Βύρωνα για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά, οι Δρόμοι Αντίστασης Δάφνης-Υμηττού, η Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (ΜΑΡΙΔΑ) Δάφνης-Υμηττού, η Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου, η Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης και η Συνέλευση Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης. Κοινό μέτωπο για ελεύθερους χώρους προσβάσιμους στο λαό.

Ακολουθεί το κείμενο του καλέσματος:

Για κάθε σπιθαμή δημόσιου και ελεύθερου χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια από κυβερνήσεις, περιφέρειες, δήμους, εκκλησία, στρατό, κρατικούς θεσμούς και επιχειρήσεις για παραχώρησή της σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση και για «αξιοποίηση» της που αποφέρει κέρδος, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των «επενδυτών» και η λεγόμενη «ανάπτυξη».

Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν ξεσαλώσει και απαιτούν να κερδοσκοπούν σε κάθε δημόσιο χώρο, να οικοδομήσουν κάθε αδόμητη επιφάνεια. Από κοντά και οι δημόσιοι φορείς που εμπορευματοποιούν τους δημόσιους χώρους, σχεδιάζουν ελεγχόμενη είσοδο και εισιτήρια, τραπεζοκαθίσματα παντού, τσιμεντοποίηση.

Αποτέλεσμα; Η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας, αβίωτες πόλεις, αποψίλωση του πράσινου, καταστροφή των δασών, ανυπολόγιστες συνέπειες, κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες. Η κλιματική κρίση και η διατάραξη των οικοσυστημάτων με τη λεηλασία της φύσης και το σύστημα εκμετάλλευσης είναι εδώ και καλούμαστε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία τώρα.

Στις γειτονιές μας το δάσος του Υμηττού βρίσκεται στο στόχαστρο.Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, που βρίσκεται προς έγκριση στο ΣτΕ, η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος υποβαθμίζεται, ανοίγοντας το δρόμο για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, κτιριακές επεκτάσεις, ασύμβατες γεωργικές χρήσεις, αξιώσεις για κατασκευή και επέκταση κοιμητηρίων και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Με νέους αυτοκινητόδρομους και άλλα έργα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στις γύρω περιοχές η αρπαγή του δημόσιου χώρου προχωρά μέσα στον αστικό ιστό και έξω από αυτόν. Στο Βύρωνα ιδιώτεςδιεκδικούν το μεγαλύτερο μέροςτου Λόφου Κοπανά και ταυτόχρονα τον αποχαρακτηρισμό του από δασικό για να προχωρήσουν σεοικοπεδοποίησηκαι οικοδόμηση. Η δημόσια έκταση περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Αλλά, το Εφετείο τους αναγνώρισε την ιδιοκτησία. Οι δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττούκινούνται μόνο με δικαστικόδρόμο και δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε και να επαναπαυτούμε.

Στην Ηλιούποληο ΑΔΜΗΕ και η κυβέρνηση σχεδιάζουν αναβάθμιση των παράνομων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης που βρίσκεται εντός της Β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα σε σχολεία και κατοικίες, αγνοώντας τις αποφάσεις τους ΣτΕ και τους αγώνες των κατοίκων για την απομάκρυνση του, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία των περίοικων. Η δημοτική αρχή θέλει νομιμοποίηση αυθαιρέτων που είναι μέσα στο δάσος και η εκκλησία θέλει επέκταση ναού και βάζει μπάρα για επί πληρωμή διέλευση-στάθμευση οχημάτων.

Στο Παγκράτιο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει το σχέδιο “ανάπλασης” του Άλσους, με νέες μεγάλες κατασκευές (θέατρο και καφετέρια) που θα περιορίσουν τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, η βλάστηση, οι δημόσιες βρύσες, τα μονοπάτια, οι χώροι ξεκούρασης και παιχνιδιού υπονομεύονται, ώστε να έρθει “να μας σώσει” η παρέμβαση της αγίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τα τραπεζάκια της, τα εισιτήρια και τις περιφράξεις της.

ΣεΔάφνη-Υμηττόη μετατροπή της ΠΥΡΚΑΛ, σε «κυβερνητικό πάρκο», που δήθεν θα αποδοθεί στους πολίτες, αποτελεί μια ακόμη καταστροφική ανάπλαση για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Η δρομολογούμενη μετεγκατάσταση των κρατικών και κυβερνητικών υπηρεσιών στην περιοχή θα «φιλοξενήσει» και τις αντίστοιχες υποστηρικτικές υποδομές μετακίνησης και ασφάλειας, γεμίζοντας τη γειτονιά με κτίρια-τσιμεντένια τερατουργήματα που θα αποτελέσουν τις αυλές των υπουργείων και των κυβερνητικών κτιρίων και αλλάζοντας τον συντελεστή δόμησης.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν περιμένουμε να υπερασπιστούν τους ελεύθερους χώρους όσοι λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ και ευθύνονται για το πώς έχει δομηθεί το λεκανοπέδιο. Η πανδημία απέδειξε την αξία των ανοιχτών ελεύθερων χώρων συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης, που οι κρατούντεςστοχοποιούνμεμέτρα επιτήρησηςκαιελέγχουγια μια κοινωνία αποξένωσης και εξατομίκευσης.

Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μαςμε συλλογικότητες κατοίκων για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων

– Ελεύθεροι χώροι προσβάσιμοι στο λαό

– Όχι στη λεηλασία-ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση-δόμηση-τσιμεντοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων