Έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο διάφορες ανακοινώσεις εργοδοτών περί «προστασίας» της υγείας των εργαζομένων αλλά και των πελατών. Είμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας και πρέπει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή για το πώς οι καπιταλιστές και ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετώπισε την υγεία των εργαζομένων.

Στα ψευτολοκντάουν της κυβέρνησης τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις ήταν ανοικτά χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας για τους εργαζόμενους, χωρίς τεστ και πληροφόρηση. Μέσα στους χώρους δουλειάς κυριαρχούσε η καλλιέργεια του «έλα μωρέ τώρα, σιγά» μόνο και μόνο για να μη βάζουν το χέρι στη τσέπη για αναλώσιμα (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μοριακά τεστ κλπ). Παρανομούσαν κάνοντας «αντάρτικο» στα μέτρα του ΕΟΔΥ στοιβάζοντας σε μικρούς χώρους τους εργαζόμενους. Το βασικότερο; Όλα αυτά τα επέβαλλαν με τον εκβιασμό και τη βία. Όποιος ή όποια μιλούσε απολυόταν ή έμπαινε στη λίστα των ενοχλητικών και των απείθαρχων. Έχουμε γράψει για τέτοιες περιπτώσεις στην θεματική ενότητα Πανδημία και ταξική πολιτική.

Όταν νοσούσαν εργαζόμενοι, κοιτούσαν, όχι να κλείσουν την επιχείρηση ή το εργοστάσιο, αλλά να την κρατήσουν ανοικτή με κάθε κόστος, βάζοντας τους «καλοθελητές» να υποτιμούν (ακόμα και να αποσιωπούν) το γεγονός μέσα στους χώρους δουλειάς και να μην μαθαίνεται στον έξω κόσμο «γιατί θα χαθούν οι θέσεις εργασίας αν κλείσουμε από το κράτος». Αυτά τα είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, όταν πηγαίναμε μαζί με τα σωματεία και τις εργατικές ομάδες να παρέμβουμε σε χώρους δουλειάς και εργοστάσια. Το τι επικρατούσε στα εκκολαπτήρια του ιού είναι άνευ προηγουμένου, για να μην μιλήσουμε για τους εμποροϋπάλληλους των μεγάλων αλυσίδων σουπερ μάρκετ που αυγάτιζαν τα κέρδη των αφεντικών με τη ζωή τους να παίζεται στα ζάρια (μετράνε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους τους) αλλά και τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2020 που δούλεψαν σε συνθήκες γαλέρας, ενώ η πανδημία θέριζε.

Θα ήταν καλύτερα αυτοί που κινιόντουσαν με γνώμονα τα κέρδη αφήνοντας συνειδητά έκθετους τους εργαζόμενους να μην κουνάνε το χέρι της υγειονομικής «προστασίας» στους εργαζόμενους δήθεν ότι κόπτονται αν εμβολιάστηκαν…

Οι εργαζόμενοι ας κοιτάξουν την πραγματικότητα, ας δουν ποιοι έχουν την ευθύνη για τους πάνω από 12.700 νεκρούς. Ποια τάξη ευθύνεται γι’ αυτήν την εξέλιξη και ας την καταδείξουν.

Οι γραμμές είναι δύο: Οι αστοί και οι βαστάζοι τους λένε ότι είναι η ατομική ευθύνη, δηλαδή είναι διαταξικό το ζήτημα και ότι ευθυνόμαστε όλοι μαζί για τους νεκρούς. Έτσι αθωώνεται η τάξη τους, που έχει την εξουσία και είναι στο τιμόνι της διαχείρισης. Οι προλετάριοι λέμε ότι το ζήτημα είναι ταξικό και ευθύνεται πέρα ως πέρα η αστική διαχείριση για τις εκατόμβες νεκρών εδώ αλλά και στον κόσμο.

Η υπόθεση του εμβολιασμού πάει μαζί με την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους και δεν έχει καμία σχέση με την επιβολή που πάνε να επιβάλλουν αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για τους νεκρούς από τονCOVID-19.

Κάτι τελευταίο· χιλιάδες εργαζόμενοι για λόγους υγείας δε μπορούν να κάνουν τα εμβόλια. Πώς είναι δυνατόν να εκβιάζονται από τα αφεντικά με αυταρχικό τρόπο, δηλαδή να καταθέτουν τον ιατρικό τους φάκελο στην εργοδοσία;

Τα «αυστηρά μέτρα» που οι καπιταλιστές προτείνουν είναι μόνο για την κερδοφορία τους και όχι για την υγεία του λαού. Από την άλλη η οργανωμένη εργατική τάξη έπρεπε και πρέπει να επιβάλει στο αστικό κράτος (μιλάμε για εξελισσόμενη πανδημία) των καπιταλιστών την υπεράσπιση της υγείας της. Η κάθε τάξη παλεύει για τα δικά της συμφέροντα. Μην το ξεχνάμε αυτό. Εμείς έχουμε ένα κουρελιασμένο ΕΣΥ, αυτοί έχουν ό,τι χρειάζονται για την υγεία αυτών και των παιδιών τους…