Ως ελάχιστη συμβολή στην αντιπληροφόρηση για την γενικευμένη εξέγερση του εκουαδοριανού λαού- που ήδη μετρά νεκρούς και τραυματίες αλλά και πολλές νίκες στη σύγκρουσή του με τον στρατό και την αστυνομία του Κεφαλαίου- παραθέτουμε απόσπασμα από προκήρυξη στο En Marcha του Partido Comunista Marxista Leninista del Ecuador (PCMLE).
***
Ο λαϊκός αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην κυβέρνηση Λάσο!
Αυτόχθονες, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, γυναίκες, λαϊκές και αριστερές πολιτικές οργανώσεις καταλαμβάνουν τις πόλεις ενάντια στην πολιτική του Γκιγιέρμο Λάσο και αμφισβητούν την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» για να σταματήσουν την αντιλαϊκή πολιτική του και να απαιτήσουν την συμμόρφωσή του με τα λαϊκά αιτήματα.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης έχει γενικευτεί σε όλη την χώρα και παίρνει την μορφή μαζικού αγώνα. Από τις 13 Ιουνίου (στμ ημέρα κήρυξης της πρώτης πανεθνικής απεργίας) όλες οι επαρχίες έχουν μετατραπεί σε τόπους αγώνα του ιθαγενικού κινήματος, της νεολαίας, των δασκάλων, των εργαζόμενων- ανδρών και γυναικών- του δημοσίου τομέα.
Ο αγώνας γενικεύτηκε μετά το κάλεσμα της CONAIE (Συνομοσπονδία των Ιθαγενών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ) για διαμαρτυρία κλιμακούμενη και επ’ αόριστον με την απαίτηση η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πλατφόρμα των δέκα αιτημάτων που περιλαμβάνουν τις διεκδικήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκουαδοριανού λαού: μεταξύ άλλων να παγώσουν οι τιμές των καυσίμων, να σβηστούν τα χρέη, δίκαιες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, για δουλειά και δικαιώματα, να μην επεκταθούν τα ορυχεία (στμ στις περιοχές των ιθαγενών), προϋπολογισμό για υγεία και παιδεία, έλεγχο των τιμών και της κερδοσκοπίας στα είδη πρώτης ανάγκης, μέτρα για να σταματήσει το κύμα εγκληματικής βίας που μαστίζει τη χώρα.
Ο λαϊκός και ιθαγενικός αγώνας ξέσπασε αρχικά στις πόλεις Λατακούνγκα, Οτάβαλο, Κίτο και αργότερα γενικεύτηκε. Η ικανότητα οργάνωσης και η δύναμη της λαϊκής του βάσης, μαζί με την θέληση να βρει τις απαντήσεις μέσα από την κινητοποίηση, οδήγησε χιλιάδες αυτόχθονες και αγρότες να πορευτούν προς τις πρωτεύουσες των επαρχιών και να τις περικυκλώσουν, ειδικότερα το Κίτο, σε κοινή δράση με τους κατοίκους των γειτονιών και των κοινοτήτων της πόλης, νικώντας πολλές φορές τις δυνάμεις καταστολής.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις διάφορες κινητοποιήσεις και δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ο λαός έμαθε να αντιμετωπίζει τον εχθρό του, να καθορίζει τους στόχους του, να ξεπερνά τα εμπόδια της καταστολής, να παρακάμπτει τα φράγματα του στρατού και να προχωρά σταθερά προς την ολοκληρωτική κατάληψη των πόλεων. Δεν πρόκειται για μια δράση των λίγων, αλλά έχει τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ιθαγενών, κατοίκων της υπαίθρου και των φτωχογειτονιών των πόλεων, γυναικών, φοιτητών που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία μεγάλες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Σε πόλεις όπως η Κουένκα και η Λατακούνγκα, έχουν ξεχωρίσει οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια.
Αυτή η λαϊκή εξέγερση έχει μεγάλη σημασία στη ζωή των πόλεων, γιατί καταδεικνύει τη δύναμη της ενότητας των εργατών της υπαίθρου και της πόλης, καθώς και τη σημασία της στην οικονομία της χώρας. Σε οκτώ ημέρες μεγάλοι παραγωγικοί και εμπορικοί τομείς της χώρας παρέλυσαν, υπέστησαν οικονομικές απώλειες, ιδιαίτερα ο αγροτο-εξαγωγικός τομέας των λουλουδιών. Σταμάτησε η παραγωγή πετρελαίου σε πέντε περιοχές, μειώθηκε το εσωτερικό εμπόριο. Στον πολιτικό χώρο, η κρίση που προκαλεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει απέναντί της έναν οργανωμένο λαό, με ξεκάθαρους στόχους και γεμάτο ζωντάνια. Ο αγώνας της UNE (Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών) έδειξε ότι οι νίκες μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να τα παρατήσουμε στιγμή, τώρα ο λαός θα κερδίσει το δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση και την αξιοπρεπή δουλειά.
Ο Λάσο διέταξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι επαρχίες για να καταστείλει όσους κατέλαβαν τους κύριους δρόμους της χώρας και, βάσει αυτού του διατάγματος, προσπαθεί να επιτεθεί στα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού, όπως το δικαίωμα στην αντίσταση, την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη διέλευση. Οι εργαζόμενοι της υπαίθρου και της πόλης, η νεολαία, οι γυναίκες, δεν θα υποχωρήσουν παρά τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης, γιατί η λύση στα προβλήματα δεν είναι η καταστολή ή η στρατιωτικοποίηση των πόλεων. Η λύση είναι να κατανοήσουμε τις ανάγκες του λαού και να παρέχουμε τα κατάλληλα μέσα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.