OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά τα ξενοφοβικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο, στην Φιλιππιάδα και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, στην εργατική – προσφυγική συνοικία του Περάματος, αυτή την φορά από τον Λαγό και άλλα φασιστοειδή της χρυσής αυγής.

Οι χρυσαυγίτες εισέβαλαν στο 1ο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος τραμπουκίζοντας γονείς και εκπαιδευτικούς. Αφορμή η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την απόφαση να φοιτήσουν στο σχολείο παιδιά προσφύγων από το Σχιστό. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φασίστες προσπαθούν να απλώσουν τα πλοκάμια τους στις λαϊκές- προσφυγικές συνοικίες του Πειραιά (επιθέσεις σε Αιγύπτιους ψαράδες, σε μέλη του ΠΑΜΕ κατά την διάρκεια αφισοκόλλησης, δολοφονία Παύλου Φύσσα).

Το υπουργείο παιδείας έσπευσε να καταγγείλει το γεγονός, φέρνοντας το  στα μέτρα του, λέγοντας ότι «έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν». Προς απάντηση, λοιπόν, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί έχουν ως «πραγματική» υποχρέωση να προστατεύσουν την δωρεάν και δημόσια παιδεία και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον. Έχουν υποχρέωση να χαλάσουν τα σχέδια αυτών που επιθυμούν «να θωρακίσουν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες» υποτιμώντας καθημερινά την εκπαίδευση και θέλοντας να την μετατρέψουν σε μια επιχείρηση για λίγους και «εκλεκτούς».

Στο χώρο των σχολείων δεν χωράνε ξενοφοβικές αντιλήψεις. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων των παιδιών. Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά ο ιμπεριαλισμός που δολοφονεί και ξεριζώνει τους ανθρώπους από τους τόπους τους, η ντόπια αστική τάξη που στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ στο προσφυγικό, και ο φασισμός το μακρύ χέρι του συστήματος. Χρέος της εργατικής τάξης να σταθεί αλληλέγγυα δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενότητα πάλης μαθητών – εργαζομένων – γονιών ενάντια στο κεφάλαιο και τα τσιράκια του

Τέλος, παραθέτουμε την ανακοίνωση- κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, σχετικά με την υποδοχή των προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο:

«Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Τους καλούμε να απομονώσουν και να αποδοκιμάσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν τα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειές τους.

Με θλίψη παρακολουθούμε ανήλικα προσφυγόπουλα να στοχοποιούνται ως φταίχτες των προβλημάτων μας, ξεχνώντας ότι είναι κατατρεγμένα ανήλικα παιδιά, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους χάνοντας οικογένεια, σπίτι – πατρίδα, λόγω των πολέμων που διεξάγονται. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών που δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει φυσιολογικά, να μορφωθεί, να μεγαλώσει όπως πρέπει. Δεν χάνουμε ποτέ από τη μνήμη μας τα μάτια των παιδιών που γλιτώνουν από τον πόλεμο, δεν ξεχνάμε τον Αϊλάν και όλα τα άλλα παιδιά που “χάθηκαν” στις θάλασσες.

Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό και αναψυχή. Φεύγουν από τις χώρες τους, ψάχνοντας να βρουν ένα καλύτερο αύριο, να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Όσοι καταφέρουν να σωθούν από τις βόμβες, από τις κακουχίες, από τους δουλεμπόρους, από τα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, περνάνε στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους. Στην Ευρώπη βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και εκεί προσπαθούν να φτάσουν.

Δεν ξεχνάμε ότι οι γειτονιές του Πειραιά είναι προσφυγομάνες, ότι ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, εξαιτίας του πολέμου, η ονομασία της περιοχής -Νέο Ικόνιο- το επιβεβαιώνει.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, που εκπροσωπεί εκατοντάδες γονείς του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα ώστε να εκφραστεί και να δυναμώσει η αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Η ανταπόκριση των γονιών ήταν πραγματικά συγκινητική με τη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, ταυτόχρονα με την έμπρακτη αλληλεγγύη, διεκδικεί άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας.

Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται όλα τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κλπ. Επίσης να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους.

Καλούμε τους γονείς να μην αποπροσανατολιστούν από ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που βάζουν στο στόχαστρο μικρά παιδιά και κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς».