Νίκος Μπελογιάννης κομμουνιστής σύμβολο. Μέλος του ΚΚΕ με πολύμορφη δράση: OKNE, Ακροναυπλία, στρατόπεδα Κατούνας, Βόνιτσας, Κέρκυρας, δραπέτης από τη Σωτηρία, ΕΛΑΣ-ΔΣΕ, παράνομος για ανασυγκρότηση κομματικών οργανώσεων. Ένας αγωνιστής που θα εμπνέει τις νέες γενιές για πάντα ως πατριώτης, ως επαναστάτης, ως δημοκράτης που πάλεψε ενάντια στην αμερικανοκρατία και την ντόπια αστική τάξη.

Ως μέλος του ΚΚΕ αγωνίστηκε για τον σοσιαλισμό και την εθνική ανεξαρτησία και γι’ αυτό τον εκτέλεσε ο ταξικός εχθρός. Μαζί του εκτελέστηκαν οι σύντροφοί του Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης και Νίκος Καλούμενος.

***

[…] Με την εκτέλεση του Μπελογιάννη ο Πιουριφόϋ επεδίωξε ν’ ανοίξει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις για να εμποδίσει την ανάπτυξη της πατριωτικής ενότητας και πάλης του λαού για Ψωμί – Δουλιά – Ειρήνη – Δημοκρατία – Ανεξαρτησία. Όμως το αίμα του Μπελογιάννη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν επιπλέον δυνατό κρίκο σύνδεσης ανάμεσα στις πατριωτικές δυνάμεις. Η αμερικάνικη κατοχή με τους λακέδες της απτή μια. Όλες οι πατριωτικές δυνάμεις από την άλλη.

Η δολοφονία του Μπελογιάννη απέδειξε σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης μέσα στην ΕΠΕΚ πως ο Πλαστήρας είναι Ιούδας της Δημοκρατίας, ένας δήμιος, ένα άθλιο οργανέτο της αμερικάνικης κατοχής. Αν ήθελε ο Πλαστήρας δεν θα εκτελούνταν ο Μπελογιάννης. Αυτό είναι φανερό για κάθε τίμιο άνθρωπο. Μετά τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη οι αυταπάτες σε στελέχη και μέλη της ΕΠΕΚ για το ρόλο του Πλαστήρα αποτελούν έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας. Το καθήκον κάθε τίμιου ανθρώπου μέσα στην ΕΠΕΚ και το κόμμα των φιλελευθέρων, είναι να ξεχωρίσει τις ευθύνες του από τους προδότες της πατρίδας και τους δολοφόνους των καλύτερων παιδιών της. Η κοινή πάλη που έγινε για τη σωτηρία του Μπελογιάννη πρέπει ν’ αποτελέσει αφετηρία για συσπείρωση όλων των πατριωτικών – δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.

Σήμερα στις 4 η ώρα έπαψε να χτυπάει η φλογερή καρδιά ενός μεγάλου αγωνιστή του Λαού της Ελλάδας και της φιλειρηνικής ανθρωπότητας. Έδωσε όλες τις δυνάμεις του και την ίδια τη ζωή του για την απελευθέρωση της Ελλάδας, για τη νίκη των δυνάμεων της Ειρήνης της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού σ’ όλο το κόσμο.

Ο Μπελογιάννης έπεσε από αμερικανικά βόλια που τάριξαν οι δήμιοι Πλαστήρας – Βενιζέλος. Ο Μπελογιάννης όμως ζει μέσα στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεο των Μεγάλων ηρώων της προοδευτικής ανθρωπότητας. Η ανδρεία πάλη του και μέσα στο μοναρχοφασιστικό δικαστήριο και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπων σ΄ όλο το κόσμο στην πάλη τους για την υπεράσπιση της ειρήνης για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι αγωνιστές της Ελλάδας θα τιμήσουν τη μνήμη του Μεγάλου Εθνικού Λαϊκού ήρωα Νίκου Μπελογιάννη με πιο μεγάλη, πιο ακούραστη και θαρραλέα πάλη για την ενότητα όλων των πατριωτικών δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Μόνο αυτή η ενότητα και η πάλη μπορεί να φράξει το δρόμο στον Παπάγο, να σώσει την Ελλάδα και το λαό της απ’ την πολεμική καταστροφή.

Κατάρα στους προδότες και δολοφόνους.

Πατριωτική ενότητα και πάλη, και η νίκη θάναι του λαού και της Ελλάδας. Στο πλευρό μας έχουμε το πανίσχυρο στρατόπεδο της ειρήνης και το σημαιοφόρο του Μεγάλο Στάλιν, που τόσο θερμά παραστάθηκε στο λαό μας και στη πάλη του για τη σωτηρία του Μπελογιάννη.

Πιο ψηλά τη σημαία της πατριωτικής δημοκρατικής ενότητας και πάλης.

30 του Μάρτη 1952 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Υ.Γ.1 Το επικό ποίημα Μπελογιάννης (1954) του Αλέξη Πάρνη αξίζει να διαβαστεί από κάθε νέο και νέα (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΚΔΟΧΗ). Οι 2.500 στίχοι του Ποιητή μεταφράστηκαν σε όλο τον κόσμο. Τον Αύγουστο του 1955 το ποίημα τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας που έγινε στη Βαρσοβία. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Πάμπλο Νερούντα, Ναζίμ Χικμέτ, Γιορίς Ιβενς, Νικόλα Γκιλιέν.

Υ.Γ.2 Τα βιβλία του Νίκου Μπελογιάννη Ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα και Σχέδιο για μια ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.

Το βιβλίο του Δ. Μπάτση Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.