Από τις αρχές Μαΐου, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από την πλατεία Πρωτομαγιάς ήρθαμε αντιμέτωπες/οι με την αιφνιδιαστική περίφραξη του μεγαλύτερου τμήματος της πλατείας με μπετονένιες βάσεις. Το σχέδιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ είναι να τοποθετηθούν λαμαρίνες πάνω στις μπετονένιες βάσεις, ώστε να φτιαχτεί περίφραξη, μέσα στην οποία θα τοποθετηθούν γραφεία, αποθήκες, και«σιδεράδικο»(δηλαδή χώρος ετοιμασίας οπλισμών) που θα εξυπηρετούν τις ευρύτερες ανάγκες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε, δηλαδή θα εξυπηρετεί και άλλους σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή. Τίποτα από αυτά δεν είναι σίγουρο βέβαια, καθώς δεν υπάρχει καμία δημόσια διαβούλευση, καμία επίσημη απάντηση, καμία μελέτη για τη χρήση του χώρου και οι αρμόδιοι δίνουν άλλες απαντήσεις κάθε φορά. Η χρονική πρόβλεψη της περίφραξης από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ είναι ως το τέλος του έργου, δηλαδή τουλάχιστον 8 χρόνια από σήμερα. Η πλατεία, τμήμα της οποίας ήδη χρησιμοποιείται παράνομα ως parking από το καφέ-μπαρ tropicana, απειλείται να εξαφανιστεί.

Σημειώνεται ότι υπάρχει παλαιότερη περίφραξη -πάνω από ένα χρόνο- που αφορά το εργοτάξιο και τις υποδομές του σταθμού του μετρό«Δικαστήρια». Η νέα περίφραξη βρίσκεται πάνω από το τούνελ της Μουστοξύδη, και επομένως δεν μπορεί να προορίζεται για καμία υποδομή του σταθμού, κάτι που προκύπτει και από τα δημόσια σχέδια των κατόψεων του σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε καν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής -που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και συντήρηση της πλατείας- είχαν αρχικά ενημέρωση για την περίφραξη, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να δίνουν άδειες για εκδηλώσεις πάνω στην πλατεία για το επόμενο χρονικό διάστημα. Με αυτό το δεδομένο, είχαμε ενημερωθεί ότι θα καθυστερήσει η τελική περίφραξη. Παρόλα αυτά, αιφνιδιαστικά και πάλι, η AVAX – εταιρεία ανάδοχος του έργου, σε κοινοπραξία με την ALSTOM- άρχισε να τοποθετεί τις λαμαρίνες στις 30/5. Μέχρι τη στιγμή που γράφουμε αυτή την ενημέρωση, έχουμε εμποδίσει την ολοκλήρωση της περίφραξης με τη διαρκή κινητοποίηση κόσμου.

Η πλατεία Πρωτομαγιάς αποτελεί έναν ζωτικό δημόσιο χώρο για τους κατοίκους των ασφυκτικά πυκνοδομημένων περιοχών μας, όπως η Κυψέλη και το Γκύζη. Στην πλατεία παίζουν παιδιά -ενώ συχνά την επισκέπτονται και σχολεία οργανωμένα-, ψυχαγωγούνται μεγαλύτεροι/ες, αθλούνται ντόπιοι και μετανάστες, καθόμαστε με τις παρέες μας. Πέραν εξαφάνισης της πλατείας από την περίφραξη, η εγκατάσταση«σιδεράδικου»θα επιβαρύνει σημαντικά τη γειτονιά (ηχορύπανση, φορτηγά κλπ).

Ήδη πολλοί φορείς είναι στο πλευρό μας! Σωματεία δασκάλων και καθηγητ(ρι)ών και σύλλογοι γονέων της περιοχής, σύλλογοι μηχανικών, συλλογικότητες ζητάνε το αυτονόητο.

Διεκδικούμε να σταματήσει αυτή τη στιγμή η εξολόθρευση της πλατείας, και να μας ακούσουν οι αρμόδιοι φορείς: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων.

Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και τις πλατείες!

Θα υπερασπιστούμε συλλογικά την πλατεία Πρωτομαγιάς, και την καθημερινότητά μας σε αυτήν

Καλούμε:

– σε διαδήλωση από την Πλατεία Πρωτομαγιάς προς τη γειτονιά της Kυψέλης, το Σάββατο 10/6, στις 11πμ, και σε συνέλευση στη συνέχεια

– σε ημέρα πολιτιστικών δρώμενων και δράσεων το Σάββατο 17/6. Καλούμε καλλιτεχνικές ομάδες, καλλιτέχνες, και όποιον/α θέλει να συνδράμει δημιουργικά

– στις πρωινές κινητοποιήσεις αποτροπής της συνέχισης της περίφραξης, κάθε εργάσιμη 7πμ-3μμ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης της Πλατείας Πρωτομαγιάς