40η ημέρα απεργία πείνας

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Μετά από 40 μέρες απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας του είναικρίσιμηκαι εγκυμονεί κινδύνους γιαμη αντιστρεπτές βλάβες, ακόμα και γιαθανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία.

Στο δωμάτιο-κελί όπου νοσηλευόταν έως τώρα, δεν υπήρχε η δυνατότητα monitoring, που είναι απαραίτητο σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή, όπως είχαν δηλώσει και οι γιατροί της επιλογής του, Κατερίνα Ντουζέπη και Θοδωρής Ζδούκος, σεδήλωσή τουςτο περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, οι γιατροί της ΜΕΘ γνωρίζουν τα καθήκοντά τους, όπως απορρέουν από τηΔιακήρυξη για τους απεργούς πείνας, της Παγκόσμιας Ενωσης Ιατρών, όπως και τη χτεσινήανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ. Μας διαβεβαίωσαν με κατηγορηματικότητα ότι «κανένας γιατρός δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά ενέργεια, χωρίς τη συναίνεση του απεργού πείνας, κι αυτό το γνωρίζει ο κύριος Κουφοντίνας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι εξαντλημένος και σε κρίσιμη κατάσταση, έχει όμως πλήρη συνείδηση και επικοινωνία και προφανώς μίλησε με τους γιατρούς της ΜΕΘ και τους γνωστοποίησε με σαφήνεια την βούλησή του.

Μετά την κατηγορηματική δήλωση των γιατρών της ΜΕΘ, η στρατηγική της υποχρεωτικής σίτισης, που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Το μόνο που υπάρχει, μετά από 40 μέρες σκληρής απεργίας πείνας (διάστημα πρωτοφανές για την Ελλάδα), είναι το ερώτημα που θέσαμε χθες, το οποίο κάθε μέρα που περνάει (και δεν απομένουν πολλές) γίνεται πιο κρίσιμο:Εκτός από κυβέρνηση βασανιστών (τίτλο που έχετε ήδη κατακτήσει), θέλετε να γίνετε και κυβέρνηση δολοφόνων;

Επί τόσες μέρες βασανίζετε τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που διεκδικείνόμιμο δικαίωμάτου. Δεν σας αρκεί αυτό; Δε χορταίνει την εκδικητική σας μανία; Επιδιώκετε το θάνατό του; Επιδιώκετε να γίνετε μια κυβέρνηση δολοφόνων, που θα καταγράψει δυο άθλιες πρωτιές: να οδηγήσει στο θάνατο τον πρώτο στην Ιστορία απεργό πείνας στις ελληνικές φυλακές και τον πρώτο κρατούμενο απεργό πείνας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα;

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ