Ποτέ δεν είχαμε αμφιβολίες για τη στόχευση από την προώθηση των πολιτιστικών προϊόντων μιας ιμπεριαλιστικής χώρας. Είναι κι αυτό μέσα στο πλασάρισμα και στο παιχνίδι των επιρροών. Κατά πόσο μπορεί ο κάθε ιμπεριαλιστής να εξάγει τη δική του πολιτιστική πραμάτεια σε επίπεδο εποικοδομήματος. Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις μάζες με όπλο την εκπαίδευση, τα γράμματα, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι αυτό και είναι ασταμάτητη η χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστών σε σχολεία, κολλέγια, πολιτιστικά ινστιτούτα, διοργανώσεις, φεστιβάλ, εκδοτικούς οίκους και τηλεοπτικές παραγωγές.

Για μας ποτέ δεν ήταν αθώα η πολιτιστική προπαγάνδα που τρέφανε τους λαούς οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Ήδη από τα χρόνια του αγγλικού (Μαυροκορδάτος), γαλλικού (Κωλέττης) και ρωσικού (Μεταξάς) κόμματος που παρουσιάστηκαν ως αντιπροσωπείες των μεγάλων η χώρα δέχεται τον πολιτιστικό βομβαρδισμό τους. Όχι φυσικά για να μορφώσει και να «ξεστραβώσει» τον «οπισθοδρομικό» ανατολίτικο (τότε) λαό μας. Αλλά για να τον πείσει να είναι υποταγμένος στους εθνικούς προστάτες και να υποτάσσεται στα «ανώτερα» πολιτιστικά έθνη.

Ασταμάτητη η ιμπεριαλιστική πολιτιστική βιομηχανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για να «εκπολιτίσουν» δυτικοποιώντας τους χαχόλους των Βαλκανίων και της μέσης ανατολής.

Για να έρθουμε στο σήμερα, μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και την ολοένα αυξανόμενη πρόσδεση στα μπατζάκια του γαλλικού ιμπεριαλισμού (μια επικίνδυνη συμφωνία, τη στιγμή μάλιστα που η Ουκρανία καίγεται) έρχεται και η πολιτιστική «αναβάθμιση». Η τελευταία υπάρχει οργανωμένα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ας μείνουμε ήσυχοι λοιπόν δεν θα μείνουμε χωρίς γαλλικό πολιτισμό γιατί μπήκαν και νέες υπογραφές που για δύο χρόνια μας εξασφαλίζουν ψυχαγωγία και «έντονο γαλλικό στίγμα». Μαζί με την ασφάλεια των γαλλικών μαχητικών και φρεγατών θα έχουμε και ανεβασμένη γαλλική κουλτούρα!

Καλούμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν και το δελτίο τύπου για να μην λένε ότι τα βλέπουμε όλα στραβά και να ετοιμαστούν για καλλιτεχνικές συγκινήσεις:

Σύμφωνο συνεργασίας διετούς διάρκειας με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης συνυπέγραψαν στις 18 Μαρτίου 2022, στα νέα γραφεία του Φεστιβάλ, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.,Ιωάννης Καπλάνηςκαι o Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας – Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (ΓΙΕ),Nicolas Eybalin, παρουσία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ,Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας, οι δυο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν σε επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις με αντικείμενο τη γαλλική γλώσσα, ενώ δεσμεύονται να καλλιεργήσουν και να διευρύνουν την ήδη στενή συνεργασία τους σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Το εν λόγω σύμφωνο περιλαμβάνει στους στόχους του την υποστήριξη των γαλλικών παραστάσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος, την ενθάρρυνση καλλιτεχνικών συμπαραγωγών και την προώθηση ελληνικών παραγωγών του Φεστιβάλ στη Γαλλία, αλλά και τη συνεργασία των δύο Οργανισμών στην επικοινωνία και την προβολή εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Οικκ. Καπλάνης και Eybalinεξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άριστο κλίμα μακροχρόνιας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Φεστιβάλ και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ειδικότερα, ο κ. Καπλάνης υπογράμμισε ότι «η Διοίκηση του Οργανισμού χαράσσει πολιτική συνεργειών και εξωστρέφειας, μέρος της οποίας αποτελεί και η συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ένας σύγχρονος και διαρκώς εξελισσόμενος πολιτιστικός φορέας, ενδυναμώνει τη σχέση του με το Γαλλικό Ινστιτούτο, που έχει αναπτύξει, αναμφισβήτητα, σπουδαίο μορφωτικό έργο στη χώρα μας».

Από τη μεριά του, ο κύριος Eybalin τόνισε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο, με παρουσία στην Ελλάδα από το 1907, επιδιώκει να αποτελέσει προνομιακό σημείο συνάντησης δύο εκ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών πολιτιστικών παραδόσεων, που δεν έπαψαν να αλληλοεπιδρούν. Διατηρούμε σε βάθος χρόνου εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης. Ήταν αυτονόητο οι ιστορικοί αυτοί δεσμοί να διατυπωθούν εγγράφως, επιτρέποντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας στον τομέα των παραστατικών τεχνών.

Όπως σημειώνει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ,Κατερίνα Ευαγγελάτου:«Το σύμφωνο συνεργασίας έρχεται να επισφραγίσει τη στενή σχέση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Γαλλικό Ινστιτούτο, μια σχέση που αποτυπώνεται τόσο στο καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα, όσο και σε παράλληλες δράσεις, συμπράξεις και δημιουργικές συνέργειες. Ειδικά φέτος, η Πειραιώς 260 έχει έντονο γαλλικό στίγμα και είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα ενθουσιάσει το θεατρόφιλο κοινό. Η εγγύτητα ελληνικής και γαλλικής κουλτούρας είναι δεδομένη και επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό».