Σύντροφοί μας αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Η κατάσταση για το αναπηρικό κίνημα είναι πραγματικά δύσκολη. Οι κυβερνήσεις στέλνουν πλέον στον Καιάδα χιλιάδες ανθρώπους. Η πανδημία έφερε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια. Τα ΑμεΑ χωρίς κλάψες και σε ρήξη με τη λογική της επαιτείας όχι μόνο παλεύουν, μα είναι και στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δυσφορεί και υπομένει την επίθεση του Κεφαλαίουαντίνα αντιστέκεται στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων. Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων(ΣΕΑΑΝ) και τουΕνιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

***

Ενώ νέα θύελλα ετοιμάζετε να χτυπήσει τα σπίτια και τις οικογένειες των ΑμεΑ με το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία, η κυβέρνηση πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να μας κρύψει ότι μας δίνει βορά στο ταμείο της ανάκαμψης!

Οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες και οι οικογένειες τους ενώ χτυπιούνται βάναυσα από την πολιτική της κυβέρνησης, αυτή με τους μηχανισμούς της, με τη στήριξη της ΕΣΑΜΕΑ και τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία, έχουν αποδοθεί σ’ έναν καταιγισμό προπαγανδιστικού ευνουχισμού, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, όπως το διορισμό φροντιστή για κάθε ΑμεΑ. Για τη λειτουργία από τον Σεπτέμβρη του 2021, στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, υπηρεσιών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Ενώ θα λύσουν το θέμα της ανεργίας, των ικανών προς εργασία αναπήρων με την προκήρυξη 700 θέσεων εργασίας μετά από 7 χρόνια από την προηγούμενη προκήρυξη, περιορισμένων θέσεων, με το νόμο 2643/98.

· Την ίδια στιγμή κουβέντα δεν λένε γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι εμβολιασμοί των κατάκοιτων συναδέλφων και των βαριά αναπήρων που αδυνατούν να πάνε στα εμβολιάστηκα κέντρα. Είχαν το θράσος να εμφανιστούν αυτήν την βδομάδα ότι έλυσαν το πρόβλημα των εμβολιασμών των κατάκοιτων εκχωρώντας σε ιδιώτες ανεξαρτήτου ειδικότητας, επί πληρωμή, να κάνουν εμβολιασμούς στα σπίτια και στα ιατρεία τους. Χωρίς μέσα για την αντιμετώπιση για παράδειγμα μιας αλλεργίας, ενός σοκ ή της υποδομής της ασφαλούς φύλαξης των εμβολίων. Μόνο και μόνο για να μην κάνουν προσλήψεις στο σύστημα, να μειώσουν το κόστος και να χρησιμοποιήσουν την ανάγκη των εμβολιασμών των κατάκοιτων για να σπρώξουν πελατεία στους ιδιώτες. Κατάκοιτοι και Χ.Π. που θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί από τους πρώτους.

· Δεν είδαν και δεν άκουσαν για τις απολύσεις ΑμεΑ και γονιών και κηδεμόνων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και πολυετής προϋπηρεσίες, παραμονές της ψήφισης του νόμου-έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου. Αλήθεια αν τους αφήσουμε τι μας έχουν για μετά;

Βέβαια δεν είδαν τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, ούτε η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και η ΕΣΑΜΕΑ τις αναλύσεις του Ενιαίου και της ΣΕΑΑΝ αλλά και των ειδικών για τις τραγικές επιπτώσεις στις οικογένειες των ΑμεΑ από την κατάργηση του 8ώρου.

Προειδοποιούμε, μοιράζουν καθρεφτάκια για να μη δούμε το νυστέρι που έρχεται για να πετσοκόψει ότι έχει μείνει από δικαιώματα

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Χατζηδάκης, ο γνωστός δολοφόνος με το μειλίχιο ύφος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, του ασφαλιστικού και του 8ώρου, μαζί με την νέα προστάτιδα (!!) των ΑμεΑ κυρία Μιχαηλίδου, ανακοίνωσαν ότι από τον Οκτώβρη θα προκηρύξουν, για δύο χρόνια την πρόσληψη 2000 φροντιστών ΑμεΑ, στα πλαίσια της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία. Δεν πρόλαβαν να το ανακοινώσουν και άρχισαν οι άνθρωποί τους από τους Δήμους, τις οργανώσεις των ΑμεΑ να τάζουν φροντιστή σε κάθε οικογένεια.

Αλήθεια οι ανάγκες θα τελειώσουν μετά από δύο χρόνια; Αλλά και τι ανάγκες να καλύψουν οι 2000, αν τους πάρουν και όταν τους πάρουν, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες στη χώρα μας;;

Θα στείλουν μερικούς στους ημέτερους, των διεφθαρμένων που κυριαρχούν στις συμβιβασμένες αναπηρικές οργανώσεις, άντε και κάποιους άλλους μια φορά την εβδομάδα να περνούν από κανα σπίτι, πότε στον έναν, πότε στον άλλον και να τους πούμε και ευχαριστώ. Αλλά και ποιος θα χαρακτηριστεί φροντιστής και για ποιά κατηγορία αναπήρων; Αυτοί που κάνουν ένα 24ωρο σεμινάριο και μάλιστα μέσω ιντερνέτ με 80€, θα θεωρηθεί ότι είναι ειδικοί; Ή αυτό θα αναιρέσει την ανάγκη για δημόσιες δομές, μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης των βαριά αναπήρων που δεν έχουν άνθρωπο ή που οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν;

Μα τι νομίζουν; Ότι τρώμε κουτόχορτο;

Λένε ότι θα καλύψουν με φροντιστές όλους τους βαριά αναπήρους, όταν δεν έδωσαν 1€ για να πάρουν μια καθαρίστρια στα ειδικά σχολεία ή έναν νοσηλευτή; Όταν δεν έδωσαν φράγκο για να αυξηθούν τα δρομολόγια στα σχολικά που κουβαλούσαν τα παιδιά μας, εν μέσω πανδημίας, το ένα πάνω στο άλλο; Όταν δεν έκανα μια πρόσληψη ουσιαστικά στα ιδρύματα βαριά αναπήρων, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουμε θύματα και να βιώσουν δράματα εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι; Και επειδή θα μας πουν πως έκαναν κάποιες προσλήψεις για τον Covid ή επικουρικών, ας μας πουν όμως πόσα είναι τα κενά στα ιδρύματα με αυτούς τους απαρχαιωμένους αντιδραστικούς οργανισμούς. Αλλά και πόσοι από τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια αντικαταστάθηκαν έστω και με αυτές τις απαράδεκτες συμβάσεις. Αλλά επιτέλους θα μας πουν, πόσα ήταν τα κρούσματα στα διάφορα ιδρύματα, πόσοι επέζησαν από αυτούς και σε ποιες συνθήκες νοσηλεύτηκαν αυτοί που νόσησαν; Μήπως άκουσαν πουθενά σε τι συνθήκες νοσηλεύτηκαν τα 23 παιδιά με αυτισμό των Αγίων Αναργύρων; Μα θα καλύψουν με φροντιστές όλους τους ανάπηρους, όταν έχουν αφήσει τα νοσοκομεία και Ειδικά Σχολεία χωρίς προσωπικό και πάμε στο 4ο κύμα της πανδημίας με σμπαραλιασμένο το σύστημα υγείας και πρόνοιας;

Για την πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση της κας Μιχαηλίδου

Καταρχήν δεν υπάρχει υπουργός όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια που δεν ανακοίνωσε ξανά και ξανά την ίδρυση υπηρεσιών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Δεν υπάρχει επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του που να μην μιλάει για την επιτακτική ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών, ομολογώντας ότι η ανυπαρξία αυτών των υπηρεσιών μετατρέπει τη χώρα μας, σε χώρα παραγωγής βαριά αναπήρων.

Σε απλά ελληνικά για όσους δεν γνωρίζουν, χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα, αν διαγνωστούν έγκαιρα πριν τα 5χρόνια, ακόμη και το 1ο, 2ο χρόνο της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν και 100% το πρόβλημα τους ή θα το περιορίσουν σε μεγάλο ποσοστό. Αλλιώς θα βιώσουν τη βαριά αναπηρία για όλη τους τη ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια αλλά και τους γονείς τους.

Αλλά αλήθεια, το ότι στα μαιευτήρια κυριαρχεί ο ιδιωτικός τομέας, ο χρηματισμός, δεν είναι ο βασικός λόγος που τον 21ο αιώνα δεν υπάρχει καμία καταγραφή της νοσηρότητας στα νεογνά; Όμως αλήθεια πως θα τη λειτουργήσει η κυρία Μιχαηλίδου, τη πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση, όταν δεν κάνει προσλήψεις και δεν φτιάχνει δημόσιες δομές;

Μας είπε περισπούδαστα από το συνέδριο των Δελφών και τα επανειλημμένα δελτία τύπου, ότι θα επισκέπτονται ειδικοί τα παιδιά και αν διαπιστώσουν πρόβλημα θα τα παραπέμπουν. Που;;;;; Σε ποιες δομές; Στα ιδιωτικά κέντρα; Και αν ο γονιός δεν έχει να πληρώσει;

Αλλά και ποια ιδιωτικά κέντρα, που οι εργοδότες το παίζουν ειδικοί και για όλα; Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω; Ή μήπως οι ίδιοι οι ειδικοί θα αντλούν πελατεία για τα ιατρεία τους, ή τα ιδιωτικά τους κέντρα μέσα από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Εκτός από αυτά, αρκεί μια επίσκεψη ενός ειδικού, αλλά ποια ειδικότητας, και αρκεί μια συνάντηση ενός κάποιου ειδικού για να γίνει αντικειμενική εκτίμηση ενός παιδιού;

Όσον αφορά τις 700 θέσεις που θα προκηρυχθούν με βάση το νόμο 2643/98

Αυτό που προέχει είναι να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες και οι προσλήψεις γιατί με βάση την παράδοση γίνεται ένας διαγωνισμός σήμερα και οι προσλήψεις ολοκληρώνονται μετά από 5 χρόνια. Όμως επειδή η κυβέρνηση δεν προήλθε από παρθενογένεση αφού κυβέρνησαν κάμποσα χρόνια μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, έκαναν μόνο 2 περιορισμένες προκηρύξεις ενώ άλλες 2 έκανε το ΠΑΣΟΚ και μία ο ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμένες θέσεις. Δηλαδή οι προκηρύξεις που βγήκαν με βάση το νόμο ήταν έξι, ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει 23, δηλαδή μια προκήρυξη το χρόνο.

Από αυτές τις έξι, οι τρείς αφορούσαν και τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ οι θέσεις που προκηρύχτηκαν ήταν και θα είναι, ελάχιστες σε σχέση με αυτό που ο δικός τους νόμος επιβάλλει.

Γιατί το κυνηγητό του κέρδους, όχι μόνο δεν προστατεύει από την αναπηρία, όχι μόνο παράγει αναπήρους αλλά ούτε τη ζωή τους προστατεύει, ούτε την εκπαίδευσή τους θέλει γιατί κοστίζει αλλά ούτε και στην παραγωγή τους θέλει γιατί δεν μπορούν να απομυζήσουν τα κέρδη που επιθυμούν. Γιατί σου λέει πώς να βάλουμε τον ανάπηρο να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, τώρα με την κατάργηση του 8ώρου (στην αποθήκη το πρωί, στην οθόνη το μεσημέρι και στη διανομή το βράδυ).

Όταν με βάση αυτόν τον ίδιο το νόμο θα έπρεπε με ευθύνη του ΟΑΕΔ να γίνετε μία προκήρυξη κάθε χρόνο έτσι ώστε να εξασφαλίζετε για τις προστατευόμενες ομάδες συγκεκριμένο ποσοστό στην σύνθεση των εργαζόμενων στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Ο ΟΑΕΔ αν μη τι άλλο θα έπρεπε να έχει επ’ ακριβώς τα στοιχειά από 31 Μάρτη του 21 για το πόσες προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν για να εξασφαλιστεί το ποσοστό του 4% στην σύνθεση των εργαζομένων στους ως άνω φορείς, όσον αναφορά τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους. Ούτε αυτό το στοιχείο έχουν, πολύ περισσότερο δεν έχουν σκοπό ούτε αυτό το νόμο που τον ονόμασαν επανάσταση να εφαρμόσουν. Γιατί ούτε αυτά που λένε στα συντάγματά τους, τους νόμους, τις διακηρύξεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, του λαού και τα δικαιώματα των αναπήρων έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν. Είναι ευχολόγια, γιατί, η κυρίαρχη δέσμευση και αποστολή τους είναι να εξασφαλίσουν, να στηρίξουν την κερδοφορία, το κυνηγητό του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εκεί είναι και συγκεκριμένοι και έχουν το απαραβίαστο, όπως οι 54 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών που είναι κατοχυρωμένες από το σύνταγμα.

Εθνικό Σχέδιο για τα ΑμεΑ ο Καιάδας του 21ου αιώνα

Με εργαλείο το Εθνικό Σχέδιο για τα ΑΜΕΑ, της κυβέρνησης της ΝΔ, η εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία (2021-2030) που δημοσιεύτηκε στις 3 του Μάρτη επιχειρούν να περάσουν ότι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν με αυτά που όλοι μαζί είχαν ψηφίσει, στο 3ο Μνημόνιο, για την πρόνοια και την ειδική αγωγή, τα κόμματα των μεγαλοεπιχειρηματιών με 220 ψήφους τον Αύγουστο το 2015.

Τίποτα δεν θα αφήσουν όρθιο

Κανενός είδους εκπαιδευτική διαδικασία, σε κανένα σχολείο είτε τυπικό είτε ειδικό δεν θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών μας. Το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση και η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια συνιστούν αντιδραστική παρέμβαση στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας “στο τι και πώς μαθαίνουν οι μαθητές, στο τι και πως διδάσκει ο εκπαιδευτικός και σε τι εργασιακό περιβάλλον θα δουλεύει από εδώ και εμπρός”. Βάση του νομοσχεδίου αποτελούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτικών ενώσεων για έναν μελλοντικό εργαζόμενο φθηνό, ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες για κερδοφορία, για ένα σχολείο πιο φθηνό για το κράτος και πιο “φιλικό” για τις επιχειρήσεις». Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προφανώς και δε χωράει το ειδικό σχολείο, γι’ αυτό και οδηγείται στο κλείσιμο στο όνομα της συμπερίληψης και της δήθεν ένταξης. Ακολουθεί το κλείσιμο των ιδρυμάτων στο όνομα της αποασυλοποίησης, η κατακρεούργηση επιδομάτων και συντάξεων 3 αναπηρίας με εργαλείο την λειτουργικότητα. Καταπολέμηση της ανεργίας με εξασφάλιση τσάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες, αφού αν προσλάβουν ανάπηρο θα καλύπτετε το 100% του μισθολογικού κόστους από το κράτος. Λες και είμαστε άχρηστοι, ή απλά θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν για την στήριξη της κερδοφορίας τους. Τσάμπα εργατικό δυναμικό.

Η καπηλεία των προβλημάτων μας και των αγώνων μας σε όλο της μεγαλείο

Δεν μπορούν να βγαίνουν στα κάγκελα γι’ όλα αυτά θέλοντας να καπηλευτούν τους αγώνες και τις αγωνίες οι πρώην κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των παραφυάδων τους. Με δικούς τους νόμους στέριωσαν τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, πέρασαν την λειτουργικότητα με τον ίδιο νόμο που χτυπούσε το δικαίωμα στην απεργία το Γενάρη του 2018. Μαζί σμπαράλιασαν το σύστημα υγείας και πρόνοιας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σήμερα τους 13.000 νεκρούς από την πανδημία στην χώρα μας.

Αγωνιστικά Διεκδικούμε:

· Να παρθεί τώρα πίσω το σχέδιο για την αναπηρία της κυβέρνησης. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και του τελευταίου για το 8ωρο.

· Επίταξη τώρα του Ιδιωτικού τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, για να ενταχθούν όλες οι δομές υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής, τα μέσα και οι εργαζόμενοι (γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, ειδικοί εκπαιδευτικοί και επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό) σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το 4ο κύμα που είναι προ των πυλών.

· Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση για άνοιγμα νέων δημόσιων δομών, προσλήψεις, δημόσιο σύστημα μεταφοράς για να ανοίξει κανονικά η ειδική αγωγή τον Σεπτέμβρη με ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία και όρους ουσιαστικής εκπαίδευσης των παιδιών.

· Δημόσιο δίκτυο με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, που θα εξασφαλίζεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των βρεφών και μικρών παιδιών, που θα είναι με βάση το κέντρο υγείας και θα διασυνδέεται με τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και την ειδική αγωγή.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών και αναπληρωτών. Καμία απόλυση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή.

· Εξασφάλιση για το λαό μας όλων των εμβολίων που είναι διαθέσιμα και ασφαλή. Απεμπλοκή από τις συμφωνίες ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

· Προσλήψεις στην ΠΦΥ και δωρεάν εμβολιασμούς των κατάκοιτων και βαριά αναπήρων στα σπίτια τους.

· Κατάργηση της τροπολογίας της κυβέρνησης που δίνει δικαίωμα εμβολιασμών στους ιδιώτες με αντίτιμο 20€.

· Εξασφάλιση των θεραπειών και της τακτικής παρακολούθησης όλων των χρονίως πασχόντων. Να μπει τέρμα στο σύστημα υγείας της μιας νόσου.

· Να μπει τέρμα στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και το λεπίδι, τη λεγόμενη λειτουργικότητα, για τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.

· Μαζικές προσλήψεις των ικανών προς εργασία αναπήρων, χρονιών πασχόντων. Καμία απόλυση αναπήρων, γονιών και κηδεμόνων.

Δεν μασάμε στα παραμύθια της κυβέρνησης, δεν τσιμπάμε στους τυχοδιωκτισμούς όλων αυτών που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Γυρίζουμε την πλάτη στα φερέφωνα τους την ΕΣΑΜΕΑ και την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Με τον αγώνα μας, με την ΣΕΑΑΝ, με τον Ενιαίο, με τα ταξικά συνδικάτα, μπορούμε να τους τα φέρουμε τούμπα, να μπει τέρμα στην εκμετάλλευση για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας.

Η Γραμματεία του ΣΕΑΑΝ

Το ΔΣ του Ενιαίου

Διαβάστε ακόμα:

Τα ΑμΕΑ είναι εδώ, η δράση αντικαθιστά τα δάκρυα

Δάκρυα ευγνωμοσύνης, ξέπλυμα της βαρβαρότητας

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του Γ.Κ. από την Ι. ΔΡΟΣΕΡΟΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.