Παραθέτουμε παρακάτω το ρεπορτάζ για το φετινό πρόγραμμα των στρατιωτικών ασκήσεων «Ηνίοχος 2022», ακριβώς όπως παρουσιάζεται από αστικά ΜΜΕ και ΜΚΔ.

Όπως καταλαβαίνει κανείς όλα αυτά δεν είναι πρόβες πολέμου αλλά ασκήσεις για την «υπεράσπιση της ειρήνης»..! Θα αρκεστούμε σε ένα μικρό σχόλιο: Οι λαοί της περιοχής που χουν νιώσει τη δράση των μαχητικών αεροπλάνων είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τι σημαίνει εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικές δραστηριότητες…

Το αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE» είχε και αυτό την τιμητική του στην άσκηση. Ως βίδα συμμετείχαμε στην κινητοποίηση στις 24/3 ενάντια στην έλευση του συγκεκριμένου αεροπλανοφόρου στον Πειραιά. Στο πανό αναγραφόταν το σύνθημα: Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες – Κάτω το ελληνο-γαλλικό σύμφωνο πολέμου.

***

Τα δύο αεροπλανοφόρα «Σαρλς ντε Γκολ» και «Χαρι Τρούμαν» συμμετέχουν από κοινού στις φετινές στρατιωτικές ασκήσεις «Ηνίοχος 2022». Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησαν η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και η Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων τόσο των ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων. Παράλληλα με την Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» συνεξετάζεται η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22», στην οποία εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιπλέον παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 22», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως:

Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης.

Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού.

Τακτική ελεύθερων σκοπευτών.

Μη συναινετικές νηοψίες.

Εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

Επιπρόσθετα, θα λάβει χώρα διασύνδεση των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» με την Άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι, Πλοίο Γενικής Υποστήριξης και Ιπτάμενα Μέσα του ΠΝ.

Στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» επί Ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη. Συγκεκριμένα, στον «ΗΝΙΟΧΟ 22» θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

Η Γαλλία με το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, από το οποίο θα επιχειρούν Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.

Οι ΗΠΑ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

Το Ισραήλ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW) G-550 και Αεροσκάφους Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.

Η Ιταλία με Μαχητικά Αεροσκάφη TORNADO.

Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139.

Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης στην άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.