Παρακάτω δημοσιεύουμε μια ακόμα προσπάθεια συνολικής καταγραφής εργοδοτικών εγκλημάτων από τις αρχές του Σεπτέμβρημέχρι το τέλος του 2022. Στην παρακάτω λίστα δεν έχουν καταγραφεί οι εργαζόμενοι/ες που έχουν νοσήσει και χάσει τη ζωή τους απόκορονοϊό.

Η εργατική τάξη πρέπει να ζήσει. Ο καπιταλισμός να πεθάνει.

***

2/9 Ο 17χρονος διανομέας Βασίλης Μερκούρι έχασε τη ζωή του στον Ωρωπό, στη μάχη για το μεροκάματο. ΙΧ αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και χτύπησε το μηχανάκι του Βασίλη, όπου και τον παράτησε αιμόφυρτο στην άσφαλτο. Ο 17χρονος δούλευε χωρίς ασφάλιση στην επιχείρηση εστίασης «Αλάτι και Πιπέρι».

4/9 Δύο εργαζόμενοι (41 και 49 χρονών) έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμα τραυματίστηκε, έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από μπουκάλα προπανίου στο ιχθυοτροφείο «Χόχλας ΑΒΕΕ» στο δήμο Πάργας, στην Πρέβεζα.

5/9 Ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε έπειτα από έκρηξη σε ψητοπωλείο στον Βόλο, κατά τη διάρκεια αλλαγής φιάλης υγραερίου.

7/9 59χρονος εργάτης στο εργοστάσιο πλαστικών Ε.ΠΑΪΡΗΣ ΑΒΕΕ στον Ασπρόπυργο Αττικής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επισκευής μηχανήματος.

7/9 Εργαζόμενος σε κοινωφελή εργασία ως γενικών καθηκόντων στο Γυμνάσιο Μεγαλόπολης τραυματίστηκε στα μάτια από καθαριστικό υγρό κατά τη διάρκεια καθαριότητας του σχολείου.

8/9 60χρονος εργαζόμενος ως συντηρητής ασανσέρ έχασε τη ζωή του σε πολυκατοικία στο Παγκράτι όταν έπεσε στο φρεάτιο του ανελκυστήρα.

12/9 54χρονος εργαζόμενος στον ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη έπεσε από κολώνα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών,με αποτέλεσμα να υποστείκακώσεις στα άνω και κάτω άκρα.

13/9 Εργαζόμενος στην εταιρεία «ΜΑΛΛΙΟΝΤΑ», στον προβλήτα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, τραυματίστηκε στο κεφάλι ύστερα από πτώση από σκαλωσιά.

14/9 50χρονος μηχανικός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή τη στιγμή που δούλευε κάτω από αεροσκάφος.

19/9 25χρονος εργαζόμενος, μέλος συνεργείου εργολάβου (ΑΤΕΡΜΩΝ), έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών για τον ΑΔΜΗΕ στην Πεντέλη. Χτυπήθηκε από συρματόσχοινο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εργασιών «τραβήγματος» και εγκατάστασης των αγωγών.

20/9 Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επισκευής παλιάς γέφυρας στα Μέγαρα όταν τμήμα της κατέρρευσε.

21/9 Εργάτης σε εργολαβικό συνεργείο έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων, ενώ εκτελούσε εργασίες μόνωσης σε κτίριο της «ΕΛΑΣΤΡΟΝ», στον Ασπρόπυργο.

22/9 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν το φορτηγό που οδηγούσε (χωρίς να έχει άδεια για το συγκεκριμένο όχημα) εξετράπη σε εργοτάξιο ανέγερσης ιδιωτικής κλινικής στην περιοχή τηςΠετρούσας Δράμας.

23/9 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά σε εργοτάξιο ανέγερσης ιδιωτικής κλινικής όταν το φορτηγό που οδηγούσε (χωρίς να κατέχει άδεια) εξετράπη της πορείας του.

27/9 50χρονος οικοδόμος από την Αλβανία έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από χώματα, κατά τη διάρκεια εργασιών σε υπό κατασκευή πισίνα στο «Sidari Water Park Hotel» στην Κέρκυρα.

28/9 32χρονος εργαζόμενος ντελίβερι έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στη Χαλκίδα.

28/9 25χρονος εργάτης έπεσε από ύψος 12 μέτρων, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης ανεμογεννήτριας στην περιοχή του Διστόμου, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

28/9 55χρονος εργαζόμενος στον ΟΛΠ, στην προβλήτα Ι στο Ικόνιο, τραυματίστηκε όταν σιδερένιος κλωβός, που ήταν μέσα ο εργαζόμενος, έσπασε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος.

1/10 60χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στον Πύργο.

4/10 Εργαζόμενος σε λατομείο της επιχείρησης “ΙΚΤΙΝΟΣ” στους Πύργους τραυματίστηκε σοβαρά, με πολλαπλά κατάγματα.

5/10 Εργαζόμενος στο μεταλλείο της «Imerys», στα μεταλλεία της Βάργιανης στη Φωκίδα έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από βράχο που αποκολλήθηκε.

5/10 Ο 38χρονος Α.Μ. έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από αντικείμενα μέσα σε αποθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου στο Μενίδι.

8/10 Τρεις εργαζόμενοι στα «Jumbo» Παγκρατίου τραυματίστηκαν όταν ο ανελκυστήρας έπεσε. Χρειάστηκε η πυροσβεστική για να απεγκλωβιστούν, ενώ η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί μέχρι να παρέμβει το σωματείο.

10/10 Διανομέας τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Καμάρα) και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

10/10 Εργαζόμενος διανομέας τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στα ανατολικά στην Τούμπα.

11/10 Ο εργαζόμενος διανομέας στην EFOOD Γιάννης Μανιάκης κατέληξε έπειτα από εργατικό «ατύχημα» που είχε στις αρχές Αυγούστου.

11/10 Εργαζόμενος σε τεχνική εταιρεία στη Σάμο παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε μηχάνημα ασφαλτόστρωσης.

12/10 Εργαζόμενος σε λατομείο στο Κορωπί τραυματίστηκε στο άνω άκρο όταν εγκλωβίστηκε από μηχάνημα.

13/10 Εργαζόμενος της BIC αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά την προσέλευση στην εργασία του, του δόθηκε άδεια να επιστρέψει σπίτι με πούλμαν μεταφοράς προσωπικού αλλά απεβίωσε στο δρόμο.

15/10 Ντελιβεράς στο Ηράκλειο Κρήτης κόντεψε να χάσει τη ζωή του όταν το μηχανάκι του έπεσε σε χαντάκι 2 μέτρων που είχε καλυφθεί με νερό.

15/10 52χρονος εργαζόμενος σε ιχθυοκαλλιέργεια στη θαλάσσια περιοχή «Άγιος Ισίδωρος Συκιάδας», βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

19/10 52χρονος εργαζόμενος σε λατομείο στη Μάκρη Έβρου έχασε τη ζωή του όταν το βαρύ όχημα, το οποίο οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό.

21/10 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σε μεταλλείο της Φωκίδας.

22/10 Δύο εργαζόμενοι σε έργο αντικατάστασης της τέντας στο Ιωνικό κολυμβητήριο του δήμου Χίου, τραυματίστηκαν σοβαρά έπειτα από πτώση. Ο ένας μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ ενώ ο δεύτερος στη χειρουργική κλινική.

23/10 Εργαζόμενη σε εργοστάσιο κατασκευής στη Λάρισα τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ.

27/10 60χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από σκαλωσιά ύψους δέκα μέτρων στα Τρίκαλα.

31/10 Δύο εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα τραυματίστηκαν όταν έπεσαν από σκαλωσιά.

4/11 45χρονος εργαζόμενος έπεσε από τον τρίτο όροφο κατά τη διάρκεια εργασιών σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη.

7/11 Εργαζόμενος εκπαιδευτικός σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, στη διαδρομή προς την εργασία του με μηχανάκι, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον ώμο.

10/11 39χρονος δασεργάτης σε εργολάβο κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης καμένων δέντρων, που έχει αναλάβει ο δασικός συνεταιρισμός, στη Βόρεια Εύβοια, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τρακτέρ.

11/11 43χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης φορτηγού πλοίου στο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας.

14/11 60χρονος ναυτικός – καθαριστής, μέλος του πληρώματος του οχηματαγωγού πλοίου «ΙΟΝΙΣ», τραυματίστηκε μέσα στο πλοίο, στο λιμάνι της Κορρησίας της Κέας.

16/11 Εργαζόμενος στη «UNIPAK HELLAS» στην Πελασγία Φθιώτιδας τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι όταν πιάστηκε στα κινούμενα μέρη της μηχανής.

17/11 Σε πλοίο ελληνικής σημαίας, στο λιμάνι της Χάβρης, τραυματίστηκαν δύο ναυτικοί, έπειτα από έκρηξη στο πλοίο «ΑΘΗΝΑ».

18/11 Εργαζόμενος στο εργοστάσιο της μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ, στον ΧΥΤΑ Φυλής τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του, όταν κινητήρας γερανού τέθηκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής.

19/11 Εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης στη Ξάνθη, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της.

20/11 Διανομέας τραυματίστηκε έπειτα από σύγκρουση στην Κάτω Τούμπα.

23/11 Σοβαρά τραυματίστηκε «ενοικιαζόμενος» υπάλληλος των ΕΛΤΑ στη Λένορμαν, όταν μεταφέροντας βαριά φορτία καταπλακώθηκε από το ένα.

26/11 55χρονος δασεργάτης στην Εύβοια, στην περιοχή του Ρετσινόλακκου, καταπλακώθηκε από πεύκο, κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής δέντρων.

27/11 Οδηγός φορτωτή έχασε τη ζωή του σε εργοτάξιο στην επαρχιακή οδό Διδυμότειχου- Μεταξάδων, όταν καταπλακώθηκε από το μηχάνημα στο οποίο επέβαινε.

28/11 Υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κατέρρευσε εν ώρα εργασίας και διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο.

28/11 Οδηγός του ΟΑΣΘ ένιωσε αδιαθεσία και αφού σταμάτησε το λεωφορείο, λιποθύμησε στο δρόμο.

29/11 Εργαζόμενος στο δήμο Βύρωνα τραυματίστηκε ελαφρά, όταν κατά τη διάρκεια διακοσμητικού φωτισμού, η κολόνα δημοτικού φωτισμού, που ήταν σάπια, υποχώρησε και ο εργαζόμενος βρέθηκε στο έδαφος.

9/12 56χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου έπεσε από το «παταράκι» του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος, τραυματισμένος βαριά στο κεφάλι.

10/12 Εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Έσπασε η σκάλα και βρέθηκε στο κενό από μπαλκόνι δεύτερου ορόφου.

10/12 «Εργολαβικός» εργάτης, κατά τη διάρκεια εργασιών στο Περιστέρι για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, έπεσε από τη σκάλα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

11/12 45χρονος εργάτης έπαθε ανακοπή και πέθανε εν ώρα εργασίας, σε εργοστάσιο στο Ρέθυμνο.

13/12 Εναερίτης που εργαζόταν στην εταιρεία ΓΑΚ ΑΕ, η οποία για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας «Μυτιληναίος» έχει αναλάβει την εργολαβία συντήρησης του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, τραυματίστηκε σοβαρά όταν κολόνα της ΔΕΗ σε κολόνα υποχώρησε, με αποτέλεσμα την πτώση του από μεγάλο ύψος.

13/12 37χρονος εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα, κατά τη διάρκεια ξυλουργικών εργασιών σε επιχείρηση στη Λυγαριά.

15/12 61χρονος εργαζόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, στην ακτή Βασιλειάδη, τραυματίστηκε ενώ εκτελούσε εξωτερικές εργασίες.

19/12 52χρονη εργαζόμενη σε επιχείρηση επεξεργασίας – τυποποίησης κρέατος, στοΑγρίνιο, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό δαχτύλων.

21/12 Ο 30χρ0νος εργαζόμενος, στα «Λιπάσματα» Καβάλας, Στέργιος Κ. τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

22/12 Εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ τηςΚαρδίτσαςτραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, εν ώρα εργασίας.

24/12 Εργαζόμενος στην καθαριότητα στον δήμο Σαρωνικού της ανατολικής Αττικής τραυματίστηκε από αυτοκίνητο, το οποίο προσέκρουσε στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να του ακρωτηριάσει το πόδι και να τον τραυματίσει σοβαρά και στη λεκάνη.

30/12 38 ετών μηχανικός στο μηχανοστάσιο τουM/T«MARANHELEN»της ναυτιλιακής εταιρείας «MARAN TANKERS» βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, όπου μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.