Το βιβλίο αυτό επανεκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2018 από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη, με την προσθήκη του κειμένου Για τον κομμουνιστή Άντον Ζέφκοβ και την Κομμουνιστική Οργάνωση Βερολίνου.

Για επικοινωνία: kokkinivivliothiki@gmail.com

Αντιγράφουμε από το βιβλίο:

Για την επανέκδοση του βιβλίου

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ε.Ρ. Γκρόυλιχ Κανείς δεν γεννιέται ήρωας είναι ένα βιβλίο αναφοράς για την αντιναζιστική πάλη των γερμανών κομμουνιστών. Στηρίζεται πάνω σε πραγματικά γεγονότα και αποτυπώνει την άνιση πάλη των αγωνιστών ενάντια στους γκεσταπίτες και το ναζιστικό καθεστώς.

Είναι ένας ύμνος στην αντίσταση των απλών ανθρώπων του γερμανικού λαού και της πρωτοπορίας του, των κομμουνιστών, οι οποίοι πάλευαν κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Ο διεθνισμός και η αλληλεγγύη που περιγράφονται είναι γροθιά στο στομάχι για τη σημερινή κοινωνία, που τη θέλουν να ζει ανήμπορη μέσα στην ανασφάλεια, την εξατομίκευση και τη μιζέρια.

Διαβάστηκε από χιλιάδες αναγνώστες ανά τον κόσμο και ανέδειξε την εποποιία των παράνομων κομμουνιστών μέσα στην κοιλιά του ναζιστικού κτήνους. Στην χώρα μας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γνώσεις το 1963 και ήταν ένα κλασσικό ανάγνωσμα για το ελληνικό προοδευτικό κίνημα και τη νεολαία της εποχής.

Η επανέκδοση αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει στην αναζωπύρωση των συζητήσεων για τον ρόλο των γερμανών κομμουνιστών στην αντίσταση ενάντια στον χιτλερισμό και τον γερμανικό ιμπεριαλισμό· να σταθεί δίπλα στην υπεράσπισή τους τη στιγμή που οι αναθεωρητικές σχολές υποτιμούν συνέχεια τον ρόλο του κομμουνιστικού κινήματος ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό. Ειδικά στη Γερμανία, μετά την ανατροπή της Λαϊκής γερμανικής δημοκρατίας, έχουν σηκώσει κεφάλι όλα τα τέρατα του γερμανικού ιμπεριαλισμού, για να χτυπήσουν και να στρεβλώσουν την ηρωική ιστορία των κομμουνιστών που πάλεψαν κάτω από την σημαία του προλεταριακού διεθνισμού.

Η επαναστατική αισιοδοξία, η πίστη για τη Νίκη του προλεταριάτου και η βαθιά συνείδηση του καθήκοντος, που διαπνέουν τους πραγματικούς και καθόλου χάρτινους ήρωες του Ε.Ρ. Γκρόυλιχ, θεωρούμε ότι είναι στοιχεία έμπνευσης για την σημερινή γενιά των αντικαπιταλιστών αγωνιστών.

Το βιβλίο σε αυτή τη μορφή γίνεται, για να εξυπηρετήσει την αυτομόρφωση- όπως γράψαμε παραπάνω- και όχι για εμπορικούς σκοπούς. Η έκδοση είναι σχεδόν εξαντλημένη για χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και δυσεύρετη για όποιον ήθελε να την προμηθευτεί. Η διανομή του θα γίνει στους κόλπους του ταξικού ανταγωνιστικού κινήματος και σε δανειστικές βιβλιοθήκες.

Κόκκινη Βιβλιοθήκη, Δεκέμβριος 2018