Το Σάββατο 21 Απρίλη παρεμβήκαμε στην 2η μέρα των εγκαινίων του καινούργιου καταστήματος της LEROY MERLIN στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός της παρέμβασής μας ήταν η ανάδειξη της αληθινής και πραγματικής συνθήκης που βιώνουν οι εργαζόμενοι-ες της αλυσίδας και κρύβεται με εξαιρετική επιμέλεια πίσω από την λάμψη των διαφημιστικών σποτς και των εορταστικών events της εταιρείας. Ειδικότερα όταν πίσω από την περίφημη «ανάπτυξη της εταιρείας», βρίσκονται η ανακύκλωση των εργαζομένων, οι ενοικιαζόμενοι σκλάβοι της Man Power, οι απολύσεις, η εξαντλητική εντατικοποίηση, τα συνεχή εργατικά ατυχήματα. Θα συνεχίσουμε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύουμε την φωνή της εργατικής πλευράς στον κλάδο του εμπορίου, όσο κι αν «την χαλάμε» σε διευθυντάδες, προϊσταμένους και κάθε λογής απολογητή της εργοδοσίας…
Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:
Ενοικιαζόμενοι σκλάβοι, απολύσεις,
δουλειά τις Κυριακές, εργοδοτικός εκβιασμός,
της LEROY MERLIN ο ανθρωποκεντρισμός!
Στις 20-21 Απρίλη, η εμπορική αλυσίδα LEROY MERLIN οργανώνει τα εγκαίνια του 4ου καταστήματός της στην Αττική (και 6ου πανελλαδικά). Σύμφωνα με τα επίσημα λεγόμενα της εργοδοσίας (στην οποία συμμετέχει και ο όμιλος Φουρλής βλ. ΙΚΕΑ, INTERSPORT, SPEEDEX κ.α), η εταιρεία βρίσκεται σε «φάση ανάπτυξης» σχεδιάζοντας άνοιγμα νέων καταστημάτων, εντός και εκτός Αθηνών.
Η εν λόγω εταιρεία από την αρχή της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα διαφήμισε ιδιαίτερα την «ανθρωποκεντρική» της φυσιογνωμία επιχειρώντας να φτιάξει ένα «καλό όνομα» στην αγορά και να το εισπράξει, προφανώς, σε διαφήμιση, τζίρο και κέρδη.
Τα LEROY MERLIN μαζί με το νέο κατάστημα «εγκαινιάζουν» νέες πρακτικές θρασύτητας και εργοδοτικού τσαμπουκά εις βάρος εκατοντάδων συναδέλφων και συναδελφισσών.
Μερικά παραδείγματα:
-Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος, «εγκαινιάζει» την πρόσληψη ενοικιαζόμενων συναδέλφων από την δουλεμπορική εταιρεία MAN POWER για να στελεχώσουν τους τομείς του ανεφοδιασμού και των αποθηκών όλων των καταστημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που αρνείται να παραδεχτεί ανοιχτά στο προσωπικό της! Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν συνεχείς αξιολογήσεις όπου καλλιεργείται η απειλή της προσωρινότητας και της αναλωσιμότητας νέων και παλιών συναδέλφων ενώ είναι γνωστή η τακτική της Leroy Merlin να απολύει ή να εξωθεί σε παραίτηση συναδέλφους που εργάζονται πολλά χρόνια στην εταιρεία με πρόσχημα την «μειωμένη απόδοση». Παράλληλα, η Man Power πουλάει φούμαρα στους ενοικιαζόμενους συναδέλφους λέγοντάς τους ότι η ολιγόμηνη σύμβασή τους είναι «περίοδος δοκιμής ώστε να ενταχθούν στην ομάδα της Leroy Merlin»! Στόχοι της συνεργασίας Leroy Merlin-Man Power είναι η παροχή άφθονου και πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για την εμπορική αλυσίδα (οι 4ωροι συνάδελφοι αμοίβονται με 310 ευρώ ενώ τους αφαιρούν το δικαίωμα σε άδειες, αναρρωτικές κτλ!) και η δημιουργία εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων με κάθε λογής συμβάσεις (4μηνες, 6μηνες, αορίστου χρόνου, ενοικιαζόμενους κτλ). Τρανταχτό παράδειγμα η απόλυση-«λύση της συνεργασίας» συναδέλφου με 8μηνη σύμβαση στον τομέα ανεφοδιασμού του καταστήματος της Πειραιώς (και η απόλυση άλλων 2), λίγες μέρες μετά την πρόσληψη 6 ενοικιαζόμενων συναδέλφων. Επίσημη αιτιολογία: «το budget της εταιρείας δεν δικαιολογεί την θέση εργασίας σου!». Ιδού η πραγματική ανθρωποκεντρική φυσιογνωμία των Leroy Merlin: απολύσεις, σκλαβοπάζαρα, ανακύκλωση εργαζομένων! Μάλιστα, σαν τραγική ειρωνεία, τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων σε Αθήνα-Πειραιά (ΣΕΑ-ΣΕΙΥΠ), λίγες μέρες πριν, δημοσιοποίησαν ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της LΜ στην Ιταλία όπου «χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες, εργάζονται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας-logistics, σε πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς βασικά δικαιώματα. Η LEROY MERLIN εκμεταλλεύεται «εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων-outsourcing» για να μειώνει μισθούς και να αφαιρεί δικαιώματα».
-Τις προηγούμενες μέρες, η εταιρεία κυκλοφόρησε ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ αγγελία για 2μερη ή 3μερη απασχόληση (Σ/Κ ή Π-Σ-Κ) στο κατάστημα του Αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλου. Αφορμή το κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 32 Κυριακές τον χρόνο (από Μάη ως Οκτώβρη) στο οποίο από πέρσι συγκαταλέγεται και το εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου όπου τα συμφέροντα του ομίλου Φουρλή κατέχουν τα 2 από τα 4 εμπορικά μεγαθήρια (ΙΚΕΑ,LM). Ιδού οι νέες θέσεις εργασίας που θα άνοιγε το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων: 2μερη ή 3μερη απασχόληση με μισθό-χαρτζιλίκι! Δεν είναι τυχαίο ότι το περσινό καλοκαίρι, πρωτοβουλία συναδέλφων-ισσων από τα καταστήματα Leroy Merlin δημοσιοποίησαν ανακοίνωσή τους που προειδοποιούσαν για τις παραπάνω εξελίξεις και καλούσαν τους εργαζόμενους από όλο το εμπόριο να ενισχύσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας (βλ.orthostasia.wordpress.com- Αύγουστος 2017).
-Στο όνομα του ανταγωνισμού με άλλες εμπορικές αλυσίδες DIY, τα LEROY MERLIN άνοιξαν 2 νέα καταστήματα μέσα σε 2 χρόνια ενώ ανακαίνισαν όλα τα υπόλοιπα. Άμεσο αποτέλεσμα η απίστευτη εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για εκατοντάδες συναδέλφους που συνοδεύτηκε με σοβαρούς τραυματισμούς συναδέλφων (πχ.τραυματισμοί από κουβάλημα, πτώσεις ή χειρισμό μηχανημάτων, ακρωτηριασμός δακτύλων χεριού κ.α). Η συγκάλυψη των ευθυνών ή η τυπικότητα της εργοδοσίας απέναντι στις πενιχρές υποχρεώσεις της σε αντίστοιχες περιπτώσεις, εξασφάλιζε ως τώρα την ηρεμία και την …»διατήρηση του κλίματος αποδοτικότητας».
-Η εταιρεία Leroy Merlin πρόσφατα ανέθεσε την διαχείριση της μισθοδοσίας του προσωπικού σε «εξωτερική εταιρεία» και συγκεκριμένα την PwC (PricewaterhouseCoopers). Παράλληλα, φιλοδοξεί να αναθέσει το σύνολο του HR Management στην εν λόγω εταιρεία με άμεσα αποτελέσματα τις απολύσεις διοικητικών συναδέλφων και την συνολική αυστηροποίηση της διοίκησης στο εσωτερικό των καταστημάτων (πχ. εντατικός έλεγχος συναδέλφων, διαμόρφωση προγραμμάτων με βάση την παραγωγικότητα ή την εποχικότητα κ.α).
Οι εργοδότες εδώ και χρόνια είτε με την αντεργατική νομοθεσία που υπηρετεί τα συμφέροντά τους είτε με τους «άγραφους νόμους» της εργασιακής ζούγκλας, επιβάλλουν σε κάθε χώρο δουλειάς το γνωστό τρίπτυχο των «αξιών» τους: ευελιξία, εντατικοποίηση, ανακύκλωση! Κάθε συνάδελφος πρέπει να νιώθει περαστικός ή προσωρινός, ευάλωτος και φοβισμένος υπό την απειλή της απόλυσης, μόνος απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας: αυτός είναι ο σύγχρονος εμποροϋπάλληλος που ενσαρκώνει τις αξίες των αφεντικών! Γι’ αυτό και τέτοιες πρακτικές ξεζουμίσματός μας όπως η ενοικίαση εργαζομένων, η 10-20ωρη εργασία την εβδομάδα και τα προγράμματα voucher αποτελούν το τελευταίο «trend» των αφεντικών με γνωστές αλυσίδες μπροστάρηδες πχ. Media Markt, Factory Outlet, Public, Ikea, Inditex κ.α. εφαρμόζουν όλες αυτές τις τακτικές. Θα τους αφήσουμε ανενόχλητους να μας ρουφάνε το αίμα για ένα κομμάτι ψωμί που μέρα με τη μέρα μικραίνει;
Η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Γιατί συλλογική σύμβαση σημαίνει πάνω από όλα ενωμένος αγώνας και συλλογική διεκδίκηση! Σημαίνει οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς, σημαίνει συναδελφικότητα και υπεράσπιση του συναδέλφου και της συναδέλφισσάς μας, σημαίνει δημιουργία ορατών και αόρατων επιτροπών αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί, σημαίνει συσπείρωση στα σωματεία του κλάδου μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση, σημαίνει έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην απεργία.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!