Στο λιμάνι του Πειραιά έχει δοθεί (πολυήμερος απεργιακός αγώνας το 2018) και συνεχίζει να δίνεται ένας καθημερινός αγώνας από τους εργάτες στις προβλήτες της COSCO. Ανάμεσα στα αιτήματα ήταν και είναι αυτό της ένταξης στα ΒΑΕ όλων των εργατών. Όπως στο λιμάνι έτσι και σε μια σειρά άλλους κλάδους (υγειονομικοί, απορριμματοφόρα, κούριερ- εξωτερικοί) παλεύουν για το ελάχιστο εργασιακό δικαίωμα μπροστά στα εργοδοτικά εγκλήματα που συμβαίνουν καθημερινά στα κάτεργα της μισθωτής εργασίας και αφήνουν πίσω στους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες. Πρόσφατο παράδειγμα ο τραυματισμένος χειριστής στις 5 Μαΐου στις προβλήτες 2 και 3, στο λιμάνι στο Νέο Ικόνιο Περάματος, μετά από ανατροπή ανυψωτικού μηχανήματος.

Οι εκμεταλλευτές και οι οργανώσεις τους (βλέπε ΣΕΒ), όπως και ο συλλογικός εκφραστής τους, το κράτος, κάνουν τα πάντα ώστε η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός να μην έχει το παραμικρό δικαίωμα. Να παράγει συνεχώς, χωρίς δικαιώματα και με σκυμμένο το κεφάλι για να πλουτίζουν τα αφεντικά.

Πρέπει να χτιστούν η ενότητα και η οργάνωση των εργατριών και εργατών, ώστε να γίνουν η απάντηση στην επίθεση του Κεφαλαίου.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά) για την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης του κανονισμού των ΒΑΕ που είχε κάνει ο ΣΕΒ:

***

Συνάδελφοι,

Σήμερα (4/10) εκδικάστηκε μετά από 3 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που είχε κάνει ο ΣΕΒ κατά της ένταξης όλων των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο κανονισμό για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Το Σωματείο μας πραγματοποίησε παρέμβαση στη δίκη, για να διασφαλίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, μεταφέροντας την πραγματικότητα και αναδεικνύοντας τα αβάσιμα επιχειρήματα του ΣΕΒ που έπαιζε το ρόλο του προστάτη της COSCO, για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία της σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Η παρέμβαση μας στην κυριολεξία κατέρριψε τους ισχυρισμούς τους και συγκεκριμένα:

1. Δεν προκύπτει από πουθενά και δεν μπορούσαν να αποδείξουν το έννομο συμφέρον της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε ο ΣΕΒ, αφού καμία από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι του Πειραιά δεν αποτελεί μέλος του ΣΕΒ. Η αίτηση ακύρωσης είναι ανομιμοποίητη και πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

2. Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ, αποδεικνύεται εκ του νόμου και σύμφωνα και με το αρθρ. 3 του Ν.Δ 444/1970 ότι οι προβλήτες 2 και 3 είναι τμήματα του λιμένος Πειραιώς.

3. Η φύση της εργασίας μας όπως είχε διαπιστευτεί και κατά τον επιτόπιο έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει αρμόδια επιτροπή μετά από παρεμβάσεις από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του Σωματείου μας, είναι τέτοια που συνάδει με τον κανονισμό του πίνακα για τα ΒΑΕ δηλαδή ότι εκτελούμαι φορτοεκφορτωτικές εργασίες χωρίς μηχανικά μέσα αλλά χειρωνακτικά.

4. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προκύπτει η ένταξη όλων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά όπως και οι συνάδελφοι του ΟΛΠ στην προβλήτα 1 που είναι ήδη ενταγμένοι στο σχετικό καθεστώς ασφάλισης γεγονός που αποδεικνύει και η λειτουργική ενοποίηση των 3 προβλητών. Άρα πρέπει να γίνει η ένταξη μας από το 2011 χωρίς να υποχρεούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν αναδρομικά ασφάλιστρα για τα προηγούμενα χρόνια αφού η μερική ανασφάλιστη κάλυψη τους είναι με υπαιτιότητα του ΕΦΚΑ και των εργοδοτών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη σε όλους μας ότι μόνο μέσα από τους αγώνες και τη διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι για όλους μας από τη μία ο συμβιβασμός και η υποταγή περιμένοντας για ένα ξεροκόμματο από τα δεκάδες εκατομμύρια που βγάζει η COSCO στις πλάτες μας, και από την άλλη η οργάνωση του αγώνα μας για να ικανοποιούμαι τις σύγχρονες ανάγκες μας και να ζούμε σαν νοικοκύρηδες.

Έχουμε εμπιστοσύνη σε κάθε συνάδελφο, που παλεύει κάθε μέρα για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του πως θα συμμετέχει ενεργητικά μέσα από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που παλεύει για το δίκιο μας σε νέους αγώνες, για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και όχι όμηροι συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής ζώντας μέσα στην ανασφάλεια και την ανέχεια. Το δίκιο μας θα κριθεί στους προβλήτες παλικαρίσια και αγωνιστικά και όχι υποταγμένοι σε μια χούφτα παράσιτα και τα τσιράκια τους.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΔΕΠ, ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ