Η αντιμετώπιση των γιατρών-ηρώων όταν βάζανε τα αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν υγεία

Τις τελευταίες μέρες οι πάντες εκ των δημοσιογράφων, δημοσιολόγων και λοιπών παπαγάλων της αστικής τάξης, που προσπαθούν να χειραγωγήσουν το πόπολο, άφησαν στην άκρη την επίθεση της προηγούμενης περιόδου και ξεκίνησαν μια άλλη τακτική. Έτσι, από τους «τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους» περάσαμε στους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες στολές».

Στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας» και του πολέμου «με τον αόρατο εχθρό» έβαλαν στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης το μαχόμενο νοσηλευτικό προσωπικό και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Δακρύβρεχτα ρεπορτάζ για την αδιαμφισβήτητη υπεράνθρωπη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών κατακλύζουν τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ, προσπαθώντας το πραγματικά ανθρωπιστικό και πατριωτικό έργο που ασκούν γιατροί και νοσηλευτές να κρατηθεί στο φιλότιμο και στα παλαμάκια.

Όμως εδώ πρέπει να βάλουμε κάποια ερωτήματα. Έχουν όλοι δικαίωμα να πανηγυρίζουν από τη μάχη των εργαζομένων στα νοσοκομεία; Έχουν όλοι δικαίωμα να «καρπώνονται» τη μάχη που δίνουν οι άνθρωποι αυτοί;

Όλη την προηγούμενη περίοδο οι γιατροί και οι νοσοκόμοι μαζί με τα συνδικαλιστικά τους όργανα κατήγγειλαν ότι οι περικοπές στο σύστημα Υγείας είναι αντικοινωνικά μέτρα. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα έφερνε συνεχώς στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της Υγείας. Το ταξικό-αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν σταμάτησε να είναι βαθιά προσανατολισμένο στην ανάδειξη του ζητήματος της Δημόσιας Υγείας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αντιλαϊκά μέτρα στις λαϊκές μάζες.

Οι αγώνες στα νοσοκομεία για προσλήψεις, αυξήσεις μισθών, ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, λοιδορούνταν και οι κυβερνήσεις έστελναν τα  ΜΑΤ να γρυλίσουν «στους καβατζωμένους του δημοσίου».

Την ίδια ώρα όλα είναι στην τύχη και στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών, που παλεύουν σε άνιση μάχη. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χειροκροτά… εξυπηρετώντας τους εμπόρους της Υγείας με 25 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποζημίωση τους «(…) λόγω αναγκαστικής διάθεσης στο δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών ΜΕΘ(…)» (ΦΕΚ 848Β), ενώ προωθεί στο όνομα του πολέμου με τον «αόρατο εχθρό» το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο.

Για τις αστικές κυβερνήσεις ο ορατός εχθρός είναι ένας: Η εργατική τάξη. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Για τον πόλεμο με τον «αόρατο εχθρό», λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση που τον διαχειρίζεται παίζει μέρα με τη μέρα τον ρόλο της 5ης Φάλαγγας εις βάρος της υγείας του λαού και των εργαζομένων. Τα ζήτω και τα παλαμάκια είναι στάχτη στα μάτια.

Όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, και ας είναι δύσκολο λόγω καραντίνας, βάζουμε τα παρακάτω ζητήματα και ξεσκεπάζουμε τη δήθεν εθνική ομοψυχία με αυτούς που συνέβαλαν να περάσει η καπιταλιστική αναδιάρθρωση εξυπηρετώντας το ντόπιο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές.

  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων.
  • Προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα κονδύλια για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αν αυτά δεν πραγματοποιηθούν άμεσα οι υπεύθυνοι  και τα τσιράκια τους πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αναλογεί από το εργατικό-λαϊκό κίνημα, το οποίο πρέπει να είναι στις επάλξεις μιας και έχει να σηκώσει μεγάλο βάρος στις πλάτες του.

Την κρίση αυτή να μην αφήσουμε να την αξιοποιήσει η αστική τάξη για τα συμφέροντα της

Παραθέτουμε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ έπειτα από την τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο υγείας:

Την Τρίτη 24/3 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη.

Οι υπουργοί υγείας αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. «Ξέχασαν» ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα, που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Καμία ουσιαστική δέσμευση ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καμία δέσμευση:

Για την επίταξη ΤΩΡΑ, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Για την επίταξη ΤΩΡΑ των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Για την απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών test για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα. Για διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.

Καμία δέσμευση:

Για τον διορισμό ΤΩΡΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, όλων των υποψήφιων για τις 943 θέσεις μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ.

Για τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Καμία απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Έχει σοβαρές ευθύνες Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όταν με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Όταν δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία.

Έχει ευθύνη Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ «ΟΧΥΡΟ ΖΩΗΣ».

ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!