Με αφορμή τον επιχειρούμενο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να υποβαθμίσει όλα τα πτυχία καλλιτεχνικών σχολών, όπως φερειπείν τα ωδεία σε απλούς τίτλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό πολλές κινητοποιήσεις όπου έχει συσπειρωθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος, εργαζόμενοι αλλά και σπουδαστές.

Στη μάχη αυτή που δίνεται είναι πολύ σημαντική η διήμερη καλλιτεχνική απεργία που προκηρύχθηκε για Τετάρτη και Πέμπτη, 1 και 2 Φλεβάρη αντιστοίχως. Είναι μία κίνηση η οποία δεν έχει προηγούμενο. Εξίσου πολύ σημαντικό όμως είναι ότι ακριβώς λόγω αυτών των κινητοποιήσεων έχει μπει στην καθημερινή συζήτηση η διεκδίκηση της ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής κατάρτισης και ενσωμάτωση της στη ζωή των παιδιών και των σπουδαστών.

Για το ζήτημα της τέχνης και της απαξίωσής της έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Για εμάς, αποτελεί λογική συνέπεια, μέσα στον καπιταλισμό, η απαξίωση της τέχνης, της πνευματικής καλλιέργειας και η ανάδειξη της υποκουλτούρας ως λάιφ στάιλ προϊόν. Σε μία προσπάθεια αναδίπλωσης μπροστά στις αντιδράσεις, ο Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για τη θέσπιση και τη δημιουργία -κάπου κάπως κάποτε- μιας ολοκληρωμένης τριτοβάθμιας καλλιτεχνικής Ακαδημίας. Φυσικά όλα αυτά τα ακούμε βερεσέ και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών, των εικαστικών και πολλών άλλων, στηρίζοντας τα αιτήματά τους, τα οποία είναι τα εξής:

1) Άμεση κατάργηση του Π.Δ. 85/22. Καμία σκέψη για υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στο επίπεδο της μεταλυκειακής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

2) Συγκρότηση Δημόσιων και Δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των Μουσικών, των Ηθοποιών, των Χορευτών, των Σκηνοθετών.

3) Αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών σπουδών όπως και των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Ανάπτυξη συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.

4) Αντιστοίχηση παλαιότερων Τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων και του ΥΠΑΙΘ.

5) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους : Λυρική, Ωδεία, τηλεόραση, συναυλίες, στούντιο, εστίαση.

Αντιγράφουμε απόσπασμα από την ανακοίνωση του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου:

«Κλιμακώνουμε τις διεκδικήσεις μας για μια Εκπαίδευση που μας αξίζει αλλά και για όρους αμοιβής και εργασίας που να μας επιτρέπουν να ζούμε από την εξάσκηση της Τέχνης μας κι όχι να την έχουμε σαν πάρεργο. Για μια Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Προχωράμε δυναμικά την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλ. Συντάγματος στις 12:00.»