Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση που υπογράφεται από Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπάρτης για το εργοδοτικό έγκλημα στη Σκάλα Λακωνίας, με δύο νεκρούς εργάτες και άλλους δύο τραυματισμένους, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση:

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι το πρωινό της Τρίτης 1 Αυγούστου δύο εργάτες έπεσαν νεκροί στο βωμό του μεροκάματου και της βιοπάλης, σε εργασίες που εκτελούνταν από συνεργείο ιδιώτη εργολάβου με την επωνυμία “ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ – ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΟΕ” για τις ανάγκες του Δήμου Ευρώτα (υπό τη δημαρχία του Γιάννη Γρυπιώτη), σε καθαρισμό αντλιοστάσιου του βιολογικού καθαρισμού στο κέντρο της πόλης της Σκάλας στην πλατεία Πηγών.

Δύο οι νεκροί εργάτες μέσα σε λίγα λεπτά, ο πρώτος 51 κ ο δεύτερος 37 ετών καθώς και δύο ακόμα τραυματίες εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.Ανύπαρκτα παντελώς τα όποια απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για αυτή την εξειδικευμένη εργασία, τόσο για τους ίδιους τους εργάτες όσο και για την κοινωνία, αφού ουδεμία σήμανση για κίνδυνο θανάτου υπήρχε στο γύρω χώρο.

Άραγε η σύμβαση που μόλις στις 31 Ιούλη αναρτήθηκε στο “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, υπογράφτηκε και από ποιόν “αρμόδιο”;;;

Ο Δήμος Ευρώτα παρόλο που είμαστε βέβαιοι πως θα κοιτάξει να απεκδυθεί τις όποιες ευθύνες του, θα μας μιλήσει για μνημόνια και για νόμους που δεν τον αφήνουν σε καιρούς κρίσης να κάνει σωστά τα πράγματα, φέρει ξεκάθαρα για εμάς την πολιτική ευθύνη της σύναψης της εν λόγω σύμβασης με τον ιδιώτη εργολάβο, των προϋποθέσεων αυτής και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας που θα έπρεπε να τηρούνται.

Πρόσφατη άλλωστε είναι στη μνήμη μας και μια άλλη εργατική δολοφονία στο Δήμο Ζωγράφου της εργάτριας καθαριότητας και μητέρας 4 παιδιών, Ντανιέλας Πρελορέντζου, η οποία αναγκάστηκε να δουλέψει υπό την πίεση της απόλυσης για πολλές συνεχόμενες ώρες εν μέσω καύσωνα για να καθαρίσει το δήμο, μετά την πολυήμερη απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργατικών “ατυχημάτων” τον τελευταίο καιρό στη χώρα είναι το νομοτελειακό αποτέλεσμα της ακραίας απορρύθμισης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που με το πρόσχημα της κρίσης τείνουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 19ου αιώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι όπως και στους περισσότερους Δήμους, έτσι και στο Δήμο Ευρώτα ελάχιστοι έως κανένας είναι οι νέοι εργαζόμενοι που εργάζονται με συμβάσεις δημοσίου δικαίου και πλήρη δικαιώματα. Οι προσλήψεις στους Δήμους πλέον γίνονται είτε στις λεγόμενες “κοινωφελείς” δημοτικές επιχειρήσεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, και στη συνέχεια οι προσληφθέντες μεταφέρονται κρυφά σε οργανικές θέσεις των Δήμων χωρίς τα ανάλογα δικαιώματα (π.χ. αναρρωτική άδεια με αποδοχές) είτε μέσω ΕΣΠΑ με τους λεγόμενους “ωφελούμενους” του ΟΑΕΔ που χωρίς καμία συνδικαλιστική αναγνώριση και εκπροσώπηση απλά ανακυκλώνονται κάθε πέντε ή οχτώ μήνες. Η αποικιοποίηση του δημοσίου τομέα από την πιο επιθετική νεοφιλελεύθερη κουλτούρα είναι γεγονός.

Τα όποια εργατικά “ατυχήματα” είτε στη διπλανή μας Σκάλα, είτε στη μακρινή πρωτεύουσα γίνονται και θα γίνονται, όσο τα αφεντικά ολοένα θα αποθρασύνονται με τη συνδρομή και της δήθεν “ανεξάρτητης” δικαιοσύνης η οποία πρόσφατα με την κατάφορα αντεργατική απόφαση του Άρειου Πάγου που θεωρεί ότι η μακροχρόνια μη καταβολή του μισθού δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Απ’ την άλλη βαρύτατες είναι και οι ευθύνες της Αριστερής μας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θεσμοθέτησε πρόσφατα μεταξύ άλλων αντεργατικών μέτρων και την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Σε ότι αφορά τα τραγικά γεγονότα στη Σκάλα, η κυβέρνηση ευθύνεται ευθέως για την γνώση και διατήρηση νόμου που απαλλάσσει τους Δήμους από την ευθύνη να ασκούν την επιστασία στα έργα που αναθέτουν σε ιδιώτες εργολάβους.

Όσο λοιπόν Κράτος, Αφεντικά και Δήμοι θα αποθρασύνονται και θα εντείνουν ολοένα την επίθεσή στους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους αυτού του τόπου, τόσο θα πρέπει και εμείς να οργανωνόμαστε και να απαντάμε συλλογικά μέσα από σωματεία βάσης, συνελεύσεις γειτονιών, χωριών και πόλεων, για να πάρουμε επιτέλους τις ζωές μας στα χέρια μας και να πάψουμε να ελπίζουμε σε δήθεν αυτόκλητους σωτήρες.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΚΡΑΤΟΣ, ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ!!

Αναδημοσίευση από: Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Νισάφι