Κι όμως κινείται. Το μοναδικό πράγμα που κινεί τον πολιτισμό είναι το μεράκι των λαϊκών ανθρώπων που πάει κόντρα στον «πολιτισμό» της Μενδώνη. Κόντρα στο μισογυνιστικό οχετό της τραπ, στην λογοκρισία των social media και τους βιαστές της σόουμπιζ. Η ανάγκη και η δίψα μας για παιδεία και καλλιέργεια του πνεύματος είναι που θα βγάλει καλλιτεχνικά διαμάντια, θα αναδείξει νέους καλλιτέχνες αλλά και θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό χαμένα σπουδαία τεκμήρια. Πολιτιστικά αλλά και κοινωνικά.

Μια τέτοια εξαιρετική προσπάθεια, διενεργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Βαγγέλης Παπάζογλου». Ένας σύλλογος που ασχολείται με την καλλιτεχνική κληρονομιά και τα πεπραγμένα του μεγάλου Σμυρνιού συνθέτη Βαγγέλη Παπάζογλου (1896-1943), o οποίος απαρτίζεται από εργαζόμενους μουσικούς και ανθρώπους που λατρεύουν τον λαϊκό πολιτισμό μας . Ο εν λόγω καλλιτέχνης είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικούς που διαμόρφωσαν και μπόλιασαν το λαϊκό τραγούδι με τρόπο αξεπέραστο. Ενδεικτικά του τραγούδια είναι το Βάλε με στην αγκαλιά σου, Οι λαχανάδες. Χαρακτηριστική είναι η επιμονή του στην χρήση σμυρναίικων και παραδοσιακών οργάνων του ελλαδικού και μικρασιάτικου χώρου, ακόμα και μετά την επικράτηση του μπουζουκιού στην δισκογραφία της εποχής και την αλλαγή του ρου του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Το 1937 σταματά ουσιαστικά την δισκογραφία συγκρουόμενος με την μεταξική λογοκρισία, και μετά την παράδοση της Ελλάδας στους ναζί, ο Παπάζογλου σταματά τις εμφανίσεις του στους χώρους διασκέδασης, μη καταδεχόμενος να παίξει τα τραγούδια του ώστε να χορεύουν οι μαυραγορίτες, όπως χαρακτηριστικά έλεγε και ο ίδιος. Εκείνη την περίοδο έγινε γυρολόγος παλιατζής προσπαθώντας να επιβιώσει με αυτό τον τρόπο και να ζήσει την οικογένειά του. Πεθαίνει από φυματίωση με έναν οργανισμό πλήρως εξασθενημένο από την πείνα και την ελλιπή διατροφή.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Βαγγέλης Παπάζογλου», όπως σημειώνουν οι ίδιοι στην παρουσίασή τους: γεννήθηκε ως ιδέα από μια παρέα ανθρώπων που κατάλαβαν ότι είχαν την ίδια φλόγα μέσα τους: τη φλόγα που άναψαν οι μουσικές και τα λόγια των τραγουδιών του Βαγγέλη· τη φλόγα που φούντωσαν οι συγκλονιστικές αφηγήσεις της Αγγελίτσας στα «Χαΐρια»· τη φλόγα που ευλαβικά κρατά αναμμένη ο Γιώργης.

Η Αγγελίτσα είναι η σύζυγος του Βαγγέλη, σπουδαία τραγουδίστρια σμυρναίικου ύφους και ο Γιώργης είναι ο θετός τους γιος, για τον οποίο αξίζει να ασχοληθούμε στο μέλλον με ξεχωριστή ανάρτηση.

Ο σύλλογος έχει προχωρήσει στη εύρεση, συλλογή και τελικώς εκδοτικής έκδοσης της αλληλογραφίας του Βαγγέλη Παπάζογλου με την σύζυγό του. Εξαιρετικό ντοκουμέντο, καθώς και στην κοπή σε δίσκο ενός από τα σπανιότερα τραγούδια της λαϊκής μας μουσικής, το Αίνιγμα. Σκωπτικό με ερωτικό περιπαιχτικό περιεχόμενο τραγούδι, που αποτελούσε χρόνια για τους λάτρεις του λαϊκού τραγουδιού και τους συλλέκτες, ιερό δισκοπότηρο. Ο σύλλογος όχι απλά το αγόρασε (μέσω δωρητή φίλου του συλλόγου) από συλλέκτη, αλλά το κυκλοφόρησε σε μορφή 10″ δίσκου! Φυσικά το έχει ανεβάσει και στην πλατφόρμα του youtube όπου μπορεί κάποιος-α να το ακούσει ελεύθερα. Επίσης, μια τελευταία δράση του συλλόγου, είναι η δωρεά του βιβλίου ντοκουμέντου σε δημόσιες βιβλιοθήκες σε μέρη τα οποία αναφέρονται στην αλληλογραφία, μια εξαιρετική ενέργεια με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Για περισσότερα θα βρείτε ΕΔΩ.

Εμείς με την σειρά μας ευχόμαστε να πληθαίνουν τέτοιες δραστηριότητες που μας πλουτίζουν και μας καλλιεργούν πνευματικά. Η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα για τους λίγους. Είναι ο ίδιος ο λαός.