Την Πέμπτη 29/12 συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας στους χώρους δουλειάς ενημερώνοντας τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για την μεθόδευση των εργοδοτών ν’ανοίξουν τα καταστήματα την Δευτέρα 2 Γενάρη, ημέρα όπου παραδοσιακά τα καταστήματα παραμένουν κλειστά λόγω της τελευταίας εργάσιμης Κυριακής του χρόνου στον κλάδο του εμπορίου. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε και για την πρόσφατη νομοθέτηση από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  2 επιπλέον εργάσιμων Κυριακών μέσα στο χρόνο, γεγονός που σε συνδυασμό και την απαίτηση του ΔΝΤ-εργοδοτών για «52 εργάσιμες Κυριακές» ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ενάντια στα εργασιακά μας δικαιώματα.
Η παρέμβασή μας ξεκίνησε στις 9 το πρωί από τα κεντρικά διοικητικά γραφεία του πολυεθνικού ομίλου INDITEX στην οδό Σταδίου. Ο συγκεκριμένος όμιλος που κατακλύζει την αγορά με μια σειρά επώνυμες φίρμες (zara, bershka, pull&bear, massimo dutti, oysho, strativarius κ.α) στο παρελθόν έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση της κυριακάτικης εργασίας. Τώρα, «πρωτοπορεί» στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 2/1 αφού εδώ και περίπου ένα μήνα ανακοίνωσε στο προσωπικό την πρόθεσή του εκδίδοντας παράλληλα και κανονικά προγράμματα στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Η μαζική μας επίσκεψη στην έδρα της εταιρείας και η «απρόσκλητη» είσοδός μας στα διοικητικά γραφεία αποσκοπούσε να δώσουμε ένα ακόμα δυναμικό μήνυμα στην εργοδοσία: ότι ο εργοδοτικός τσαμπουκάς δεν θα μείνει αναπάντητος και ότι οι εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου και ξέρουν και μπορούν να υπερασπιστούν συλλογικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Η παρουσία μας μπορεί να ανησύχησε κάποιους πρόθυμους διευθυντάδες που επιχείρησαν κάτι να ψελλίσουν για την «ελευθερία του εργοδότη να ανοίγει τα μαγαζιά του» αλλά τα επιχειρήματά τους πέρα από γελοία ήταν και πολύ φτωχά μπροστά στην αποφασιστικότητα αυτών που δουλεύουν σ’ αυτά ή άλλα παρόμοια μαγαζιά.
Η κινητοποίησή μας συνεχίστηκε με μοίρασμα της ανακοίνωσής μας στα καταστήματα της INDITEX και της H&M, έταιρου «πρωτοπόρου» ομίλου για το άνοιγμα στις 2/1, στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου και Ερμού). Κατά την διάρκεια των παρεμβάσεών μας μέσα στα καταστήματα, μοιράζονταν ανακοινώσεις και προς το «καταναλωτικό κοινό» στην είσοδο των καταστημάτων ενώ αναρτιούνταν και πανό που ανέγραφε «Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Κυριακές, νύχτες, στις 2 Γενάρη, κανείς στα μαγαζιά». Στην ανακοίνωσή μας προς το καταναλωτικό κοινό καλούμε ανοιχτά όλους και όλες να στηρίξουν τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στις λευκές νύχτες και τις μαύρες Παρασκευές των εργοδοτών, ενάντια στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών για καταπάτηση των αργιών μας. Σε όλα τα καταστήματα μοιραστήκαμε ανησυχίες και προβληματισμούς με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στα καταστήματα των 2 ομίλων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι 2 όμιλοι «πρωτοπορούν» και στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στα 4ωρα-5ωρα της πείνας, στις ταπεινώσεις από διευθυντάδες και υπεύθυνους, στην καθολική εφαρμογή της 5ωρης απασχόλησης τις Κυριακές ώστε να μην αποδίδεται στο προσωπικό το επιπλέον ρεπό της κυριακάτικης εργασίας. Μάλιστα, ειδικότερα για τις 2/1 στην αλυσίδα της H&M οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες ειδοποιήθηκαν να προσέλθουν στον χώρο εργασίας στις 5 τα ξημερώματα, 4 ώρες πριν το επίσημο άνοιγμα, ώστε να στήσουν τα ράφια και τις τιμές για τη «νέα περίοδο προσφορών»!!! Η κινητοποίησή μας ολοκληρώθηκε στη 1 το μεσημέρι έξω από το κεντρικό κατάστημα της H&M στην οδό Ερμού.
Το απόγευμα της Πέμπτης, η κινητοποίηση συνεχίστηκε στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι. Η διεύθυνση του εν λόγω εμπορικού κέντρου (συμφερόντων Λάτση) είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή του να ανοίξει στις 2/1 αφήνοντας, όμως, παράλληλα για 1η φορά το «ελεύθερο» στους εργοδότες για το αν θα ανοίξουν ή όχι. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας στα καταστήματα στο Golden Hall βιώσαμε τον πλήρη παραλογισμό και βαρβαρότητα που παράγει ο εργοδοτικός ανταγωνισμός εις βάρος των συναδέλφων που εργάζονται στο  εμπόριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο Golden Hall είχαν επιλέξει να παραμείνουν κλειστά στις 2/1 παρά τις ανακοινώσεις της διεύθυνσης του εμπορικού κέντρου. Παράλληλα, στα καταστήματα των περισσότερων ντόπιων ή πολυεθνικών αλυσίδων, η εργοδοσία «δεν είχε ακόμα αποφασίσει» κρατώντας σε αγωνία και ομηρία εκατοντάδες συναδέλφους οι οποίοι δεν γνώριζαν για το αν θα δουλεύουν…4 μέρες μετά!!! Άραγε αυτοί οι εργοδότες φτιάχνουν και δηλώνουν πρόγραμμα και κατάσταση προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας ή το θεωρούν περιττή πολυτέλεια; Άραγε θεωρούν ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες έχουν δικαιώματα ή μήπως θεωρούν και αυτά περιττές πολυτέλειες; Μάλιστα, η απόφαση των εργοδοτών εξαρτιόνταν από το «τι θα κάνει ο απέναντι», δηλαδή ο δήθεν ανταγωνιστής εργοδότης, και όχι από το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο.
Κατά την διάρκεια της παρέμβασής μας στο Golden Hall, ενημερωθήκαμε από συναδέλφους-ισσες ότι τελικά ο όμιλος INDITEX ανακάλεσε την απόφασή του για άνοιγμα στις 2/1, στις 15.30 το μεσημέρι ενημερώνοντας διευθυντές και προϊσταμένους σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Στις ερωτήσεις μας προς διευθυντές και υπεύθυνους για ποιόν λόγο ο όμιλος INDITEX ανακάλεσε την απόφασή του και ακύρωσε ήδη κατατεθειμένα προγράμματα χιλιάδων συναδέλφων-ισσων, δεν πήραμε κάποια πειστική απάντηση. Από την πλευρά μας, γνωστοποιούσαμε με κάθε ευκαιρία στους συναδέλφους και για την πρωινή μας κινητοποίηση. Σε πολλές περιπτώσεις, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δόθηκε από συναδέλφους και συναδέλφισσες ανάμεσα σε χαμόγελα και ανακουφισμένα βλέμματα. Να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά, όπως και σε περσινή ενημερωτική μας εξόρμηση στο Golden Hall, αντιληφθήκαμε την άμεση ανάγκη εργατικής παρέμβασης στους χώρους δουλειάς του εμπορικού κέντρου όπου εργάζονται εκατοντάδες νέοι και νέες εργαζόμενοι και εργαζόμενες.
Σήμερα, Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, μέσα από επικοινωνία με συναδέλφους και συναδέλφισσες από χώρους δουλειάς, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και οι 2 όμιλοι, η INDITEX και η H&M, έχουν ανακαλέσει την απόφασή τους για άνοιγμα στις 2/1 και έχουν ενημερώσει το προσωπικό επ’ αυτού. Από την πλευρά μας, δεν θα σπεύσουμε να προβούμε σε εκτιμήσεις.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο του εμπορίου που κινητοποιούμαστε για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας συνεχίζουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και συντονισμό. Μόνο η αποφασιστικότητά και το σπάσιμο του φόβου μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε τον εργοδοτικό τσαμπουκά κατάματα. Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Την Δευτέρα 2/1 το ραντεβού μας έχει δοθεί στην εργατική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της INDITEX, Αιόλου και Σταδίου. Συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, να περιφρουρούμε όσα κατακτήθηκαν με αγώνες.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον κλάδο του εμπορίου να στηρίξουν έμπρακτα την εργατική μας συγκέντρωση.