Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα, με την οποία καλούσαν και στο συλλαλητήριο της 17ης Μάρτη. Τα ταξικά αιτήματα που μπαίνουν στην ανακοίνωση πρέπει να γίνουν κτήμα όλης της εργατικής τάξης, σε συνθήκες πανδημίας, ανοίγοντας έτσι μέτωπο αντιπαράθεσης με τα αφεντικά, που μπροστά στα κέρδη τους αδιαφορούν για τη ζωή των εργαζομένων.

Η καπιταλιστική κρίση, μαζί και με την σημερινή συγκυρία του ιού, φέρνει ακόμα πιο έντονα στην επιφάνεια τι ακριβώς εστί«καλός»εργοδότης που συνεπάγεται με το«καλός»καπιταλισμός. Εργαζόμενοι μην ξεχνάτε: Τα κέρδη πάνω απ’ όλα. Τα όσα περιγράφονται από το σωματείο ευθύνονται και για τον νεκρό εργαζόμενο στην συγκεκριμένη αλυσίδα.

Μόνο η ενότητα και η οργάνωση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων σε κάθε κλάδο μπορεί να φρενάρει τα σχέδια του κεφαλαίου.

***

Για την προστασία της υγείας, την επιβίωση! Απαντάμε δυναμικά, αγωνιστικάστο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή!

Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα που σημειώνονται στακαταστήματα, στα καταστήματα που εργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα με υπερβάλλοντα ζήλο καιαυτοθυσία, με ωράρια λάστιχο, με «πήγαινε-έλα» σε όλα τα τμήματα για «να βγει η δουλειά»ελλείψει προσωπικού, με κομμένα ρεπό, η εταιρεία συνεχίζει να καταστρατηγεί όλους τους κανόνεςπου επιβάλουν οι συνθήκες της πανδημίας και να μην παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτροπροστασίας για την υγεία των εργαζομένων της, ενώ αντίθετα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στονα νοσήσουμε από τον κορονοϊό.

Καθημερινά μέσα στα σούπερ μάρκετ ο συνωστισμός καλά κρατεί. Καθημερινά ενώ πρέπεινα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός καταναλωτών μέσα στα μαγαζιά, αυτό πάει περίπατο, για να μηχαθεί κανένα ευρώ τζίρου, αφού πολλές φορές μπαίνουν διπλάσιοι άνθρωποι με ότι αυτόσυνεπάγεται για την υγεία όλων μας.

Αυτό που καταλαβαίνουμε τελικά, είναι ότι η εταιρία, που ευλογεί τα γένια της καθημερινά καιφοράει το φερετζέ του καλού εργοδότη, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ζητάει περισσότερα κέρδημε όποιο κόστος, ακόμα και με ζωές συναδέλφων που χάθηκαν ή θα κινδυνέψουν να χαθούν.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ. Και στον Σκλαβενίτη, ο μύθος του ότι και στηνπανδημία δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί, εργοδότες και εργαζόμενοι, κατέρρευσε.

Δηλώνουμε υπεύθυνα ως Διοίκηση του Σωματείου Εργαζόμενων στις Επιχειρήσεις τουΟμίλου Σκλαβενίτη στη Β. Ελλάδα ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμειςκαι να στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους συναδέλφους μας και δίπλα στις ανάγκες τους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, εδώ και τώρα:

 Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

 Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

 Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων,ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν νατσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

 Καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος εργασίας όσο διαρκεί η πανδημία

 Τακτικά τεστ Covid και απολύμανση όλων των χώρων εργασίας (καταστήματα, αποθήκες,γραφεία

 Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Ναμπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Διαβάστε ακόμα:

Σκλαβενίτης: Νεκρός εργαζόμενος από Covid-19

Lockdown και πρωτόκολλα δημόσιας υγείας από τα… Leroy Merlin

Εμποροϋπάλληλοι: εκτεθειμένοι στον ιό και στην ασυδοσία των αφεντικών