3 Δεκεμβρίου 1944 – 11 Ιανουαρίου 1945 ίσως η πιο σκληρή αλλά και πιο κρίσιμη περίοδος της Νεωτέρας Ελληνικής Ιστορίας. Χάρη σε πολλούς ήρωες, από τους οποίους ξεχωρίζω τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, η Ελλάς έμεινε στη Δύση και γλίτωσε τη μοίρα των Βαλκανίων.

Α. Γεωργιάδης, Υπουργός ανάπτυξης στο twitter

Αν τον Δεκέμβριο του 1944 (του οποίου χθες ήταν η επέτειος) είχαμε τίποτα κωλοφεράντζες απέναντι στους κομμουνιστές, αν δεν υπήρχαν ο Τσόρτσιλ, ο Παπανδρέου και μετά ο Πλαστήρας, αν είχαμε ανήσυχους ναυάρχους κι όχι άγγλους στρατηγούς μαζί με τον (σωστό) Τσακαλώτο, η Αθήνα θα είχε σαλπάρει για Τίρανα.

Γ. Πρετεντέρης στα Νέα

Οι χωροφύλακες του Μακρυγιάννη, ο Τσακαλώτος, ο Παπανδρέου και ο Τσώρτσιλ κράτησαν, εκείνες τις ημέρες, την Ελλάδα στον ελεύθερο κόσμο.

Σ. Μουμτζής, επιχειρηματίας στο Liberal gr

Επιλέξαμε ένα μπουκέτο δηλώσεων για τον Δεκέμβρη του 1944. Δεν θα γράψουμε περί της ιστορικής αλήθειας και για το που πήγανε τον καιρό της ναζιφασιστικής τριπλής κατοχής της χώρας μας οι πολιτικοί πρόγονοι των παραπάνω ή με ποιους συνεργάστηκαν ενάντια στο ΕΑΜικό κίνημα. Είναι γνωστά στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας.

Η εργατική τάξη γνώρισε τελικά τι σήμαινε νίκη του αστικού μαύρου μπλοκ και σύγκρινε τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των βαλκάνιων προλετάριων με τη δική της μιζέρια. Είτε στον σκληρό και εξαρτημένο ελληνικό καπιταλισμό, είτε ως γκασταρμπάιτερ στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις, ένιωσε στο πετσί της τι σήμαινε για την ίδια η ήττα του ΕΑΜικού κινήματος και στη συνέχεια η ήττα του ΔΣΕ. Και κατάλαβε γιατί πανηγύριζαν οι έλληνες κεφαλαιοκράτες και αυτό που ονομάστηκε εθνικοφροσύνη…

Θέλουμε να σημειώσουμε και να κρατήσουμε από τις δηλώσεις αυτές τον απόλυτο ραγιαδισμό που ρέει στις φλέβες αυτών των ζαχαρένιων ψευτοπατριωτών του φραμπαλά.

Από τα ειλικρινή και τίμια λόγια για την τάξη που υπηρετούν φαίνεται και βγάζει μάτι η βαθιά υπόκλιση, η στάση του υπηκόου, η ευγνωμοσύνη για τον αγγλικό ιμπεριαλισμό.

Ήρωας τους ένας άγγλος, ο Τσώρτσιλ που ματοκύλισε τον αθηναϊκό λαό, που χτύπησε την εθνική αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και έβαλε φραγμό στους πόθους της πλειοψηφίας των εργαζομένων και της φτωχής αγροτιάς. Για να μπορεί μια χούφτα μπουρζουάδων της Σκομπίας (Κολωνακίου) να εκμεταλλεύεται τον ελληνικό λαό και να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας.

Αυτοί οι κύριοι είναι που πουλάνε μέχρι και τις μέρες μας τον τόπο και τον λαό μας στους ιμπεριαλιστές δανειστές, αυτοί οι κύριοι είναι που την εξάρτηση την έχουν στο αίμα τους και δεν θα διστάσουν για τα ταξικά συμφέροντα μιας ελίτ να συνεργαστούν και με τον διάολο. Τα λόγια τους δεν είναι για το παρελθόν αλλά δείχνουν το τι πιστεύουν για το παρόν και το μέλλον. Ότι δηλαδή είναι αμετανόητοι ραγιάδες που δεν θα διστάσουν να ξαναφερθούν με τον ίδιο τρόπο δίνοντας γη και ύδωρ στους μελλοντικούς Τσώρτσιλ…

ΥΓ. Αξίζει να ξαναδιαβαστεί ο Οδηγός ανάγνωσης για τη Μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944 (Κόκκινη Βιβλιοθήκη).