Παρέμβαση στο μαγαζί Καλοψημένο

Χτες Πέμπτη 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας παρέμβαση στο μαγαζί Καλοψημένο στα Εξάρχεια, για την υπόθεση της συναδέλφισσας μέλους του σωματείου Α.Τ η οποία εργάστηκε 9 μήνες στο μαγαζί και διεκδικεί νόμιμα δεδουλευμένα που δεν της έχουν δοθεί. Σκοπός της παρέμβασης μας ήταν και να αναδειχτεί ότι μιλάμε για μία πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση η οποία ανταμείβει τους εργαζόμενους με 1 ένσημο την βδομάδα γιατί ” δεν βγαίνει”, δεν καταβάλλει δώρα και άδειες, απολύει συνεχώς και έχει βάλει παντού (παράνομα βέβαια) μικρόφωνα και κάμερες στο μαγαζί εγκαθιστώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου στους συναδέλφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι 2 ακόμα εργαζόμενες μέλη του σωματείου διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δικαιώθηκαν  τελικά μετά  και από την  καταγγελία τους στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Γύρω στα 80-100 άτομα από  ταξικά σωματεία, συλλογικότητες και αλληλέγγυους πλαισίωσαν την χτεσινή παρέμβαση και  μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα του σωματείου.

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ  Α.Τ.

Ακολουθεί και το αναλυτικό κείμενο που μοιραζόταν:

”ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ”

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Το Ψητοπωλείο Καλοψημένο είναι ένα κατάστημα που βρίσκεται στη περιοχή των Εξαρχείων, μια προσοδοφόρα επιχείρηση που απαριθμεί πάνω από 60 εργαζόμενους συνολικά. Το εν λόγω κατάστημα λοιπόν το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση των τριών εργοδοτών Ι. Γρέβια, Ι. Ευθυμίου και Δ. Στάθη λειτουργεί σαν μια καλολαδωμένη μηχανή που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους εργαζόμενους κάτω από το φόβο της απόλυσης, υπερεντατικοποιώντας τις συνθήκες εργασίας ώστε να αυξάνεται η παραγωγή και επομένως το κέρδος των εργοδοτών δίνοντας στους εργαζόμενους ως αντάλλαγμα ένα πολύ μικρό ωρομίσθιο (3,33 ευρώ την ώρα) και 1 ένσημο την εβδομάδα αφού το μαγαζί ”δε βγαίνει”.

Μία εξ αυτών είναι και η συναδέλφισσα Α.Τ. η οποία εργαζόταν στο κατάστημα ως σερβιτόρα για 9 μήνες, από τον Οκτώβρη έως και τον Ιούλιο του 2017 και σήμερα διεκδικεί τα δεδουλευμένα της, αφού τον Ιούλιο παραιτήθηκε χωρίς φυσικά να της έχουν καταβληθεί τα νόμιμα δώρα και επιδόματα που της αναλογούν για το διάστημα της εργασίας της.

Το κατάστημα διαθέτει εγκατεστημένες κάμερες σε σχεδόν όλους τους χώρους του ώστε να μπορούν οι εργοδότες να παρακολουθούν τους εργαζομένους ανά πάσα ώρα και στιγμή καθώς και εγκατεστημένα μικρόφωνα ώστε να μπορούν να τους ακούν.(Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας με σκοπό τον έλεγχο των εργαζομένων).

Χαρακτηριστικό δε της μανίας των εργοδοτών να ελέγχουν συνεχώς τους εργαζόμενους είναι και η δήλωση ενός εκ των εργοδοτών πως πρόκειται να εγκαταστήσει κάμερες ακόμα και στα αποδυτήρια των εργαζομένων!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες παρακολούθησης εργάζονται οι σερβιτόροι, ψήστες, λαντζιέρηδες, ταμίες, τηλεφωνήτριες, παρασκευαστές κρεάτων και ντελιβεράδες του καταστήματος κάτω από το διαρκή φόβο της απόλυσης. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τη διάρκεια εργασίας της Α. πάνω από 20 ή και περισσσότεροι σερβιτόροι ανακυκλώθηκαν λόγω των παράλογων απαιτήσεων της εργοδοσίας του καλοψημένου με κάποιους από αυτούς να εξαναγκάζονται σε παραίτηση από τα αφεντικά και κάποιους άλλους να αποχωρούν λόγω των συνθηκών γαλέρας που επικρατούσε στο μαγαζί.

Φυσικά σύμφωνα με τα παραπάνω είναι προφανές πως οι αρμοδιότητες των σερβιτόρων δεν ήταν απλώς το σερβίρισμα αλλά και η λάντζα το καθάρισμα του καταστήματος, το ταμείο και όταν δεν είχε δουλειά τους υποδεικνύονταν να φτιάχνουν κουτιά για ντελίβερι ώστε να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση και να μη κάθονται ποτέ. Όλοι οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται κάτω από τους 50 βαθμούς κελσίου αφού φυσικά ο κλιματισμός είναι προνόμιο μόνο του χώρου γραφείων των εργοδοτών κάνοντας την εργασία για τους ψήστες αφόρητη .Ενώ απ την άλλη οι ντελιβεράδες υποχρεώνονται να παραδίδουν παραγγελίες σε περιοχές πολύ μακρινές από το κατάστημα (πχ Κηφισιά Γλυφάδα κτλ.) πληρώνοντας οι ίδιοι τις βενζίνες τους και χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους μηχανάκια χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό επωμίζοντας όλο το κόστος συντήρησης των οχημάτων αφού το κατάστημα δε τους παρέχει τίποτα απ αυτά.

Τις άθλιες αυτές συνθήκες έρχονται να συμπληρώσουν οι απαιτήσεις των αφεντικών προς τις γυναίκες εργάτριες να βάφονται ώστε να αποτελούν μια θελκτική εικόνα για τους πελάτες και να ντύνονται ”θηλυκά” ενώ εργαζόμενη που δε συμμορφώθηκε μ αυτό ωθήθηκε σε εξαναγκαστική παραίτηση.

Έτσι για ακόμα μία φορά το καλοκαίρι δύο ακόμα εργαζόμενες στο εν λόγω μαγαζί και μέλη του σωματείου απολύονται χωρίς καμία προειδοποίηση, πρόφαση για την εξαναγκαστική παραίτηση δε της μίας εξ αυτών ήταν η δερματολογική ασθένεια της που μάλιστα προκλήθηκε από τις κακές συνθήκες υγιεινής στο κατάστημα κάτι που για τα αφεντικά την καθιστούσε μη όμορφη εικόνα. Ενώ η δεύτερη παίρνοντας θέση στηρίζοντας τη συναδέλφισσά της διαγράφηκε με τη σειρά της οριστικά από το πρόγραμμα του μαγαζιού.

Οι εργαζόμενες προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας με αποτέλεσμα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που αρνούνταν προηγουμένως να καταβάλουν οι εργοδότες. Μετά και από αυτά τα γεγονότα το κατάστημα αποφασίζει να μετριάσει τυχόν άλλες αντιδράσεις εργαζομένων ανεβάζοντας το ημερομίσθιο μερικών κατά ένα ελάχιστο ποσοστό και ξεκινώντας να καταβάλει περισσότερα ένσημα (από τα 1 ή 2 που κολλούσε εβδομαδιαίως σε όλους). Είναι προφανές πως αυτή η κίνηση των εργοδοτών του Καλοψημένου δεν έγινε από την καλή τους τη καρδιά αλλά ήταν απόρροια των προηγούμενων διεκδικήσεων των εργαζομένων στο εν λόγω μαγαζί. Φυσικά οι συνθήκες παρέμεναν και παραμένουν εντατικοποιημένες για όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα πόστα.

Ενάντια σε αυτές τις λογικές ελέγχου και εντατικοποίησης της δουλειάς που εξαπλώνονται στο κλάδο προτάσσουμε την αντίσταση στους χώρους εργασίας και την οργάνωσή μας απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών. Στα εργασιακά κάτεργα απαντάμε με οργάνωση μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Σκεφτόμαστε σαν εργάτες και όχι σαν πελάτες, η αλληλεγγύη το όπλο μας.

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ Α.Τ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού