Και πώς άλλωστε θα άλλαζε η ζωή για τους εργαζόμενους την επόμενη των εκλογών; Πώς θα άλλαζαν τα βαρίδια στη ζυγαριά για τους συσχετισμούς που τσακίζουν την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό; Μέσα από το διαδίκτυο έγιναν «viral» δύο περιστατικά σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και ένα τρίτο που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούν όλα την ταξική εκμετάλλευση και βία που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση του νέου υπουργού εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη για το περιστατικό με εργαζόμενο στη Ρόδο να σερβίρει βουτηγμένος στη Θάλασσα πελάτες, δηλώνοντας στον ALPHA:

«Θα είμαι απολύτως σαφής για να μην γίνει παρεξήγηση… Είναι αηδιαστικό, η εποχή της δουλείας έχει τελειώσει και οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι και είναι άνθρωποι με δικαιώματα.Όποιος επιχειρηματίας το ξεχνάει θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου».

Μετά από την εντολή του και τον άμεσο έλεγχο από το διαλυμένο και υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ, λέει ο Γεωργιάδης στο OPEN:

«Αμέσως ζήτησα άμεσο έλεγχο από επιθεώρηση. Στείλαμε κλιμάκιο που πήγε σε δύο ώρες και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει».

Θρασύτατα (και λογικό) το αφεντικό της Ρόδου λέει μετά τον έλεγχο:

«Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του… Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό».

Τι να σχολιάσουμε για αυτή τη δήλωση. Πήρα σου λέει το «οκ» και επίσημα. Αυτά είναι τα δικά μου «τυχερά»! Η αδιάβροχη στολή από ότι καταλαβαίνουμε από τις εικόνες που κυκλοφορούν είναι ένα άσπρο tshirt κολλημένο πάνω του.

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές δημοσιεύτηκε κείμενο με την υπογραφή «οι εργαζόμενοι του καταστήματος». Αντιγράφουμε κομμάτια αυτής:

… ούτε «εκβιαζόμαστε» ούτε «εξαναγκαζόμαστε» να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας… έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος… αντιμετωπίζουμε την εργασία μας σαν δική μας δουλειά και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο… Η καλή διάθεσή μας βγαίνει προς τα έξω…

Δεν γνωρίζουμε ποιο χέρι έγραψε αυτή την ανακοίνωση. Το ίδιο το αφεντικό; Κάποιος προϊστάμενος; Ο δικηγόρος του beach bar; Δεν αμφιβάλλουμε παρόλα αυτά ότι οι εργαζόμενοι ή μερίδα αυτών αναγκάστηκαν να υπογράψουν την δήλωση αυτή. Για να συνεχίσουν να έχουν ένα μεροκάματο, γιατί στους χώρους δουλειάς επικρατούν οι απειλές και ο φόβος…

Το τι επικρατεί όμως σε όλη την Ελλάδα, που την έχουν μετατρέψει σε ένα τεράστιο κάτεργο τουρισμού, το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που τσακίζουν καθημερινά τα κορμιά τους.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά 22χρονο εργαζόμενο (ανασφάλιστο) ως μάγειρας σε ξενοδοχείο της Κρήτης, ο οποίος υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου τον έβαλαν σε ψυγείο με κρέατα ώστε να «μαλακώσουν» τους πόνους…

Ο Άδωνης έκλεισε και αυτή την τρύπα με δήλωσή του:

«Με δική μου συζήτηση η Επιθεώρηση βρέθηκε στην επιχείρηση και πληρώθηκαν όλα στον εργαζόμενο, πληρώθηκε πρόστιμο και έγινε κανονική πρόσληψη».

Οι μη δούλοι, οι άνθρωποι με δικαιώματα, κατά τον Άδωνη, παράπονο δεν έχουν! Ο νόμος του Κεφαλαίου αποφάσισε: Καμία παράβαση, καμία συνέχεια, η κανονικότητα της μισθωτής εργασίας εξασφαλισμένη.

Το τρίτο περιστατικό αφορά επίσης το νησί της Ρόδου και συγκεκριμένα την Παλαιά Πόλη. Δέκα μπράβοι αφεντικού ξυλοκόπησαν εργαζόμενο, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει στην επιχείρησή του. Περιμένουμε και σε αυτό το περιστατικό το πολιτικό προσωπικό των τραμπούκων επιχειρηματιών να μας πουν τι είναι αυτό που δεν καταλάβαμε σωστά.

Για τους επιχειρηματίες νόμος είναι το «δίκιο» τους και το πολιτικό τους προσωπικό αυτούς τους νόμους καλουπώνει ώστε να τους καλύπτει κάθε φορά. Για τους εργαζόμενους από την άλλη το δίκιο θα το βρουν στην οργάνωση και στην ενότητα. Τα περιστατικά δεν είναι τρία… Τα περιστατικά είναι αμέτρητα και καθημερινά. Το «περιστατικό» είναι ένα: η ταξική εκμετάλλευση μέσα σε ένα σύστημα που δουλεύει για την υπεράσπιση των αφεντικών.